NOS Nieuws

Amsterdam steekt 250.000 euro in fabriek voor duurzame kerosine

Amsterdam investeert 250.000 euro in de ontwikkeling van klimaatneutrale brandstof voor vliegtuigen. De subsidie gaat naar een fabriek voor synthetische kerosine die in het Amsterdamse havengebied moet worden gebouwd.

In 2025 zou de bouw van de fabriek moeten beginnen en het is bedoeling dat er jaarlijks 50.000 ton synthetische kerosine wordt gemaakt uit CO2, duurzame elektriciteit en water. Deze brandstof wordt nu nog nergens op deze schaal geproduceerd, zegt de gemeente.

Pijplijn naar Schiphol

De kerosine kan via een al bestaande pijplijn van het havengebied naar Schiphol worden gepompt, zegt wethouder Everhardt. "De aanwezigheid van de haven, Schiphol en de vliegtuigindustrie in onze regio zorgen voor de ideale basis om duurzame brandstoffen te produceren."

Volgens de gemeente creëert het nieuwe bedrijf ook extra werkgelegenheid. Naar verwachting gaat het om 40 tot 60 nieuwe banen.

Het in februari opgerichte bedrijf Synkero gaat de fabriek opzetten. Ook onder meer KLM en Schiphol zijn bij de start-up betrokken.

Eerste vlucht

In februari had KLM een primeur met het vliegen op synthetische kerosine. Als eerste vloog een toestel met, naast gewone kerosine, 500 liter van de duurzame variant.

"De bedoeling is nu dat we het naar het Europese niveau opschalen en het betaalbaarder maken", zei demissionair minister Van Nieuwenhuizen na die eerste vlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl