Minderjarigen in Twente drinken weer meer en op jongere leeftijd

Het aantal minderjarige jongeren in Twente dat weleens alcohol heeft gedronken, stijgt weer. Na een jarenlange afname is het percentage weer op het niveau van 2015.

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Twente over eind 2020. Waar in 2019 nog 38 procent van de jongeren uit de tweede klas van het voortgezet onderwijs al weleens alcohol had gedronken, is het vorig jaar gestegen naar 52 procent. Vooral meisjes zijn eerder gaan drinken.

"Met alcohol zijn we nooit het beste jongetje van de klas geweest, maar nu zijn we weer terug op het oude niveau van 2015. Daar maak ik me wel zorgen over", zegt Marieke Weernink, epidemioloog bij de GGD Twente tegen RTV Oost.

Niet alleen eerder, ook meer

In de cijfers valt ook op dat minderjarigen in Twente niet alleen eerder, maar ook fors meer drinken dan voor de coronacrisis. Zo steeg het aandeel meisjes dat minstens vier glazen alcohol op een avond drinkt tot bijna een derde. In 2019 was dat nog een kwart.

Volgens epidemioloog Weernink drinken de meeste tieners vooral thuis. Een ontwikkeling die ook al in 2019 zichtbaar was, maar sterker is geworden door het coronavirus. "Dat is zorgelijk, want achter de voordeur heb je geen regels en wetten zoals je die in de horeca hebt."

Waarom tieners nu juist weer eerder én vaker naar alcohol grijpen, is volgens de GGD Twente niet eenduidig te beantwoorden. "Aan de ene kant denk je: het is opmerkelijk, want de horeca zit dicht en er zijn minder feestjes. Aan de andere kant zien we dat jongeren veel thuis zijn en dat ze de relatie met hun ouders als minder goed ervaren. Het kan zijn dat ouders op het gebied van alcohol wat toegeeflijker en makkelijker zijn geworden."

Jongeren die duidelijke regels hebben gemaakt met hun ouders, drinken minder vaak

Marieke Bunnik, GGD Twente

Marieke Bunnik, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD Twente, is geschrokken van de cijfers. "Je baalt natuurlijk wel als je dit hoort, want we waren net goed bezig."

Ze roept ouders op alcoholgebruik met hun kinderen te bespreken. "Ik zou het goed vinden als ouders eens met elkaar gaan praten, want vaak weten ze het niet eens van elkaar", zegt Bunnik. "We weten dat de jongeren toch wel stiekem alcohol drinken. Maar jongeren die duidelijke regels hebben gemaakt met hun ouders, drinken minder vaak, op minder jonge leeftijd en ook in minder grote hoeveelheden."

Jongeren trekken zich volgens Bunnik wel degelijk wat aan van hun ouders. "Dat blijkt ook uit onderzoek. Jongeren wier ouders heel duidelijk zijn, dat zijn jongeren die op latere leeftijd beginnen met drinken en minder de grenzen opzoeken in alcoholgebruik."

Meer stress en minder bewegen

Uit de nieuwe Gezondheidsmonitor komen ook andere negatieve gevolgen van de coronacrisis naar voren. Zo bewogen Twentse jongeren in 2020 minder dan in de jaren ervoor. Ook ervaart een kwart van de minderjarigen meer stress.

Hoewel meer minderjarigen drinken, zijn ze niet meer gaan roken. Ook is het gebruik van softdrugs gelijk gebleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl