ANP

Bij supermarktketen Jumbo worden de functies van honderden medewerkers geschrapt. Dat zegt RTL Nieuws op basis van een brief aan het Jumbo-personeel die in het bezit is van RTL Z.

Jumbo heeft bijna 700 vestigingen, waarvan er ongeveer 325 van Jumbo zelf zijn. Bij de eigen winkels verdwijnen volgens de brief de functies van afdelingschef en eerste medewerker.

Voor de honderden personeelsleden die dit treft, wordt bekeken of ze herplaatst kunnen worden. Ze moeten dan wel opnieuw solliciteren.

Jumbo kwam vanavond met een verklaring. Daarin staat dat de komende zomer een reorganisatie van start gaat. Het "uitgangspunt" is dat er geen banen verdwijnen, voor functies die vervallen zal een "passende functie" in de plaats komen. De Centrale ondernemingsraad zou een positief advies hebben uitgebracht.

Vakbond is boos

De supermarktketen heeft een goed 2020 achter de rug, mede door de coronacrisis. Uit de jaarcijfers die het concern in januari presenteerde bleek dat de omzet met 15 procent was gestegen tot 9,68 miljard euro.

Mede daarom reageert vakbond FNV verontwaardigd op de reorganisatieplannen. Sectorhoofd Mari Martens van FNV Handel spreekt van een verkapte bezuiniging.

Volgens hem gaat het om een truc om de salarissen te verlagen. Hij wijst erop dat mensen daarmee niet hoeven in te stemmen zolang Jumbo geen formeel ontslag aanvraagt.

STER reclame