Regeisseur Chloé Zhao kreeg via een videoverbinding de prijs uitgereikt AFP

De film Nomadland is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Het drama won vier prijzen waaronder die van beste film en beste regie. Hoofdrolspeelster Frances McDormand werd uitgeroepen tot beste actrice.

Nomadland was met zeven nominaties favoriet. De film gaat over een vrouw die weduwe is geworden en haar baan heeft verloren. Zij besluit met een busje door de Verenigde Staten te trekken als een soort nomade. Onderweg ontmoet ze andere mensen die een zwervend bestaan leiden.

Nomadland is geregisseerd door de 38-jarige Chloé Zhao. Zij wordt al langere tijd gezien als een van de grote filmbeloften. Eerder won haar film een Gouden Leeuw en een Golden Globe voor beste film en beste drama. Ook is de film genomineerd in zes categorieën van de Oscars. Die worden op 25 april uitgereikt.

Nederlands tintje

Andere films die gisteravond meer dan één Bafta wonnen zijn The Father, Soul en Promising Young Woman. De drie vielen allemaal twee keer in de prijzen.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, waarin ook Nederlandse acteurs spelen, greep ondanks twee nominaties naast de prijzen. Druk, een Deense tragikomedie waaraan het Nederlandse productiebedrijf Topkapi Films meewerkte, ging wel met een award naar huis. De film won in de categorie beste niet-Engelstalige film.

STER reclame