Koeman furieus: 'VAR is er om de scheidsrechter te helpen'

Furieus was Ronald Koeman na de 2-1 nederlaag in el Clásico tegen Real Madrid. De trainer van FC Barcelona was niet te spreken over de beslissingen van de scheidsrechter. Volgens Koeman had zijn ploeg twee keer een strafschop moeten krijgen, eerst toen Ferland Mendy volgens hem een overtreding maakte op Ousmane Dembélé en in de slotfase na vasthouden van Martin Braithwaite.

"Ik denk dat iedereen het heeft gezien", mopperde Koeman. "Als je een Barcelona-supporter bent, dan ben je woedend. Ik ben heel ontevreden met de twee beslissingen van de scheidsrechter. Het was daarna een duidelijke strafschop en eens te meer moeten we onze mond houden en het accepteren."

Weggelopen bij interview

In een interview op het veld, direct na de wedstrijd, met het Spaanse Movistar+ uitte Koeman ook zijn onvrede. Toen er gevraagd werd naar het penaltymoment met Braithwaite ontstond er een korte discussie met de verslaggever. "Was het een strafschop?", vroeg Koeman aan de verslaggever. "De scheidsrechter bepaalt", was het antwoord van de reporter.

"Oké, dus je wilt je mening niet geven...", reageerde Koeman, waarna hij het interview staakte en boos wegliep.

Barcelona begon gisteravond matig in aanvallend en verdedigend opzicht. De ploeg kwam in Madrid met 2-0 achter kwam na treffers van Karim Benzema en Toni Kroos, maar werd beter in de tweede helft. Verder dan 2-1 kwam de ploeg van Koeman niet.

VAR kijkt niet

Verdediger Sergi Roberto zei vlak na de wedstrijd dat hij niet had kunnen zien of Braithwaite een strafschop had moeten krijgen. De Deense aanvaller ging neer nadat hij was vastgehouden door Mendy. "Wat ik irritant vind, is dat de VAR het niet heeft bekeken. Ook al is het contact minimaal, dan moet er nog gekeken worden. De scheidsrechter zei heel snel dat er niets aan de hand was."

El Clásico heeft in coronatijd veel weg van 'gewoon' zaterdagavondpotje

Ook in de Spaanse ochtendkranten is er veel aandacht voor het veelbesproken penaltymoment, maar er wordt vooral geschreven over de wederopstanding van Real Madrid. "Na het overleven van tal van obstakels staat de ploeg gewoon weer bovenaan, weinig mensen gedacht hadden een paar weken geleden", schrijft de Catalaanse sportkrant El Mundo Deportivo.

De collega's van het dagblad Sport denken dat Barcelona wel eens een mentale klap kan krijgen van deze nederlaag. "Zeker aanvallend was het zwak", zo schrijft de sportkrant. "Voor de nieuwe voorzitter Joan Laporta is duidelijk geworden dat Barcelona een nieuwe aanvaller nodig heeft."

Kritiek op Dest

Oud-Ajacied Sergiño Dest, die in de rust werd gewisseld, krijgt het zwaar te verduren in de kranten en ziet alleen maar onvoldoendes achter zijn naam. "Hij viel alleen maar aan, al het gevaar van Real Madrid ontstond daardoor aan zijn kant", valt er te lezen in Sport.

"Hij leed niet in defensief opzicht omdat hij er niet was", klinkt het. "Hij was alleen maar bezig met aanvallen, maar zelden maakte hij een juiste keuze.

In de ogen van El Mundo Deportivo voegde Dest niets toe. "Helemaal niets. Dest zorgde niet voor meer diepgang en had geen individuele actie in huis. Daarnaast liet hij grote gaten in defensief opzicht vallen. Bij de 2-0 ging hij ook nog eens in de fout", doelt de krant op de door de rechtsback van richting veranderde vrije trap van Toni Kroos, waar de 2-0 uit viel.

Stand aan kop La Liga NOS

STER reclame