Computeranimatie van de Mars-helikopter met de Perseverance op de achtergrond
NOS NieuwsAangepast

Eerste vlucht van Mars-helikopter uitgesteld na technisch probleem

De eerste vlucht van een onbemand helikoptertje op Mars is uitgesteld. Het toestel, Ingenuity, zou komende nacht beginnen aan een korte vlucht, maar er is een technisch probleem ontdekt.

Directeur Artemis Westenberg van Explore Mars, een stichting die hoopt in 2033 mensen op Mars te krijgen, zei in NOS Met het Oog op Morgen dat het probleem tijdens een test is opgedoken. Tot het begin van de avond stonden alle seinen op groen, maar toen ging het fout. Een controleprogramma in de computer aan boord zette alles stil op het moment dat de Mars-heli van 'pre-flight'-modus naar 'flight'-modus probeerde te schakelen.

Softwarefout?

"En nu gaat men hier op aarde kijken waarom dit is gebeurd: is dit een softwarefout of is er werkelijk iets aan de hand?", zei Westenberg op NPO Radio 1. Op zijn vroegst wordt komende woensdag een nieuwe poging gedaan om op te stijgen.

De vlucht op Mars is historisch omdat NASA niet eerder een helikopter op een andere planeet heeft laten vliegen. Het 1,8 kilo wegende toestel zou morgen zo'n 20 tot 30 seconden vliegen op een hoogte van drie meter. Het is de bedoeling dat het later langere vluchten uitvoert.

Met de vluchten wil NASA onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om een grotere helikopter naar Mars te sturen die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn. Uitdagingen voor NASA zijn de lage luchtdruk en temperaturen op Mars en de batterijcapaciteit van de helikopter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl