Een wijnboer probeert zijn druivenranken te beschermen tegen vorst

Franse wijnboeren maken balans op na vorst: 'duizenden hectares verloren'

Boeren in verschillende Franse wijnstreken, van Bordeaux tot aan Champagne, maken zich zorgen over hun druivenoogst na meerdere nachten van uitzonderlijke vorst. De Franse overheid heeft de vorstperiode bestempeld als een landbouwramp en bereidt een noodhulppakket voor.

In sommige wijngebieden zakte de temperatuur in de nachten van 6, 7 en 8 april tot een recordlaagte. Zo daalde het kwik in het Zuid-Franse Languedoc tot -8 graden Celsius. Op andere plekken, bijvoorbeeld in Bourgondië, werd het tussen de -4 en -5.

De late vorst heeft "dramatische gevolgen", zegt wijnboer Jérôme Despey in het Zuid-Franse departement Hérault. De temperatuur is volgens hem verwoestend geweest voor zijn oogst.

Despey, ook secretaris-generaal van de grootste boerenvakbond van Frankrijk, heeft de regering opgeroepen om voor alle getroffen sectoren maatregelen te nemen. Ook onder meer perzik-, nectarine en abrikozenbomen zijn getroffen door de kou.

Verloren oogst

Experts schatten dat de schade voor boeren de grootste is in decennia. En regionale landbouwautoriteiten vrezen een verlies van 50 tot 90 procent van de druivenoogst.

Een wijnmaker in Bourgondië, de streek die onder meer bekend staat om witte wijn, schat dat ten minste 50 procent van de oogst verloren is gegaan, schrijft The Guardian. Wijnmaker Philippe Pellaton in de Rhônevallei spreekt van de kleinste oogst in veertig jaar; hij vreest verliezen van 80 tot 90 procent.

Tien Franse regio's zijn getroffen door de vorst, zei de Franse premier Castex vanochtend bij een bezoek aan een wijnboer in de Ardèche. Hij beloofde dat er "uitzonderlijke bedragen" worden gereserveerd voor getroffen boeren.

Volgens minister van Landbouw Denormandie zijn honderdduizenden hectares aan landbouwgrond getroffen. Vanwege deze "landbouwramp" beloofde hij een noodpakket voor getroffen boeren. Dat zou onder meer bestaan uit belastingvoordelen. Ook riep de minister banken en verzekeraars op om een bijdrage te leveren.

De afgelopen nachten hebben wijnboeren van alles geprobeerd om hun gewassen te beschermen tegen de kou. Sommigen benevelden de wijnranken, waardoor er een laagje ijs om de planten werd gevormd.

In het wijngebied Chablis zetten boeren brandende fakkels, strobalen en houtkorven in hun wijngaarden om te voorkomen dat de knoppen bevroren:

Franse wijnboeren beschermen knoppen in koude wijngaarden met vuur

Ondanks de getroffen maatregelen bevroren veel planten en droogden ze uit. "Het breekt als glas, omdat er geen water meer in zit", zei wijnmaker Dominique Guignard tegen The Guardian.

En na een aantal uur in de zon kleurden de knoppen en bladeren grijs:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl