Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang in Varese
NOS Sport

Vijftien Nederlandse boten naar finales op EK roeien in Varese

Bij de EK roeien in het Italiaanse Varese komen zondag maar liefst vijftien Nederlandse boten in actie in de finales; zes mannenboten, zeven vrouwenboten en twee paralympische boten kwalificeerden zich voor de finales van zondag. Dat is de beste Nederlandse prestatie ooit.

De acht en de lichte dubbelvier waren vooraf al zeker van de finale en daar kwamen zaterdag nog vier mannenboten bij. De dubbelvier, het vlaggenschip van de Nederlandse équipe, de vier zonder en de dubbeltwee wonnen hun race in de halve finales. De twee-zonder had genoeg aan een derde plaats.

Van de acht Nederlandse mannenboten haalden alleen skiffeur Finn Florijn en de lichte dubbeltwee de finale niet. Florijn strandde zaterdag in de halve finales (zesde) en de lichte dubbeltwee vrijdag al in de herkansingen (vierde).

Bij de vrouwen voegden vandaag nog vier boten bij de finales. Het totaal aantal Nederlandse vrouwenboten in een finale komt daarmee op zeven. Ilse Paulis en Marieke Keijser hadden in de lichte dubbeltwee in de halve finales genoeg aan de tweede plaats en skiffeuse Sophie Souwer werd in haar halve finale derde.

De dubbelvier en de lichte skiff (Martine Veldhuis) wonnen hun race in de herkansingen. De twee-zonder strandde in de herkansingen. De acht was vooraf al zeker van een plaats in de finale. De dubbeltwee en de vier-zonder haalden vrijdag de finale.

Bij de paralympische boten haalden de PR2 Mix2x en de PR3 Mix4+ de eindstrijd.

In de reportage hieronder kijken Paulis en Keijser vooruit naar hun eerste wedstrijd van het seizoen.

Roeisters Paulis en Keijser favoriet op EK: 'Tijd om bloemetjes uit te laten komen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl