Roeisters Lisa Scheenaard en Roos de Jong in de dubbeltwee
NOS SportAangepast

Goede eerste dag Nederland bij EK roeien: twee vrouwenboten naar finale

Op de eerste dag van de EK roeien in het Italiaanse Varese hebben bij de vrouwen twee Nederlandse boten de finale bereikt.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden in hun dubbeltwee eerste in hun serie. Dat geldt ook voor de vier-zonder van Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester.

Skiffeuse Sophie Souwer (tweede) en de lichte dubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis (eerste) plaatsten zich voor de halve finales.

Souwer sloot eind maart weer aan bij de nationale selectie. De 33-jarige roeister maakte op de Spelen van Rio nog deel uit van de Vrouwen Acht en op weg naar Tokio pakte ze met de dubbelvier twee keer brons op een WK.

Toen de Spelen met een jaar werden uitgesteld, koos ze echter voor haar maatschappelijke carrière als verloskundige. Ze trainde in Zwitserland, waar ze woonachtig is, wel door en komt in Varese uit in de skiff, de soloboot.

Bloemetjes uit laten komen

Keijser en Paulis startten vol vertrouwen aan de EK. "De afgelopen weken hebben we gebouwd van winterseizoen naar het voorjaar en nu is het tijd om de bloemetjes uit te laten komen. Dat gaan we in Italië doen", aldus Keijser.

In de reportage hieronder kijken Paulis en Keijser vooruit naar hun eerste wedstrijd van het seizoen.

Roeisters Paulis en Keijser favoriet op EK: 'Tijd om bloemetjes uit te laten komen'

De twee-zonder, de lichte skiff en de dubbelvier werden naar de herkansingen verwezen. De acht was al zeker van een finaleplaats. In de race om de banen voor de eindstrijd te bepalen, eindigde de boot als tweede.

Vijf mannenboten naar halve finales

Bij de mannen zijn vijf Nederlandse boten tot de halve finales doorgedrongen.

De dubbeltwee (Melvin Twellaar en Stef Broenink), de vier-zonder (Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema) en de dubbelvier (Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten en Koen Metsemakers) werden eerste in hun serie en de twee-zonder (Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek) werd derde. De lichte dubbeltwee redde het niet in de herkansing (vierde plaats).

De lichte dubbelvier en de acht waren al zeker van de finale. Ze kwamen nog wel in actie om te bepalen in welke baan ze starten in die eindstrijd. Beide boten eindigden als derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl