Een rechtbanktekening van Taghi, twee dagen geleden ANP

Een verhoor van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen Ridouan Taghi heeft vandaag opnieuw geleid tot irritaties en gehakketak in de rechtszaal.

"Ik zie zijn neus weer groeien", sneerde Taghi over de man die een lange reeks belastende verklaringen over hem heeft afgelegd. Allemaal leugens, volgens de hoofdverdachte.

Vandaag zat Taghi opnieuw in de zittingszaal, in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Zijn advocaat in het liquidatieproces Marengo ondervroeg kroongetuige Nabil B., maar soepel liep dat niet.

Gebaar van Taghi

De toon was vanaf het begin stekelig. Taghi werd al na een paar minuten door de officier van justitie terechtgewezen, omdat hij een gebaar maakte naar de kroongetuige. Hij zou naar het puntje van zijn neus hebben gewezen.

Taghi, tegen de officier: "Misschien moet je tegen de kroongetuige zeggen dat hij ook geen gebaren moet maken. Hij maakte als eerste een gebaar naar mij. Het is actie-reactie."

Vanaf dat moment vielen Taghi's advocaat Inez Weski en de kroongetuige elkaar regelmatig in de rede en lieten ze hun wederzijdse ergernis blijken over de vragen en antwoorden. Die gingen onder meer over hoe de kroongetuige en hoofdverdachte elkaar zouden hebben ontmoet.

Dirigent

Ook eerder deze week lagen Taghi en de kroongetuige daarover al met elkaar in de clinch. Nabil B. zei dat hij Taghi ruim tien jaar geleden leerde kennen in een theehuis in Utrecht en daar regelmatig met hem schaakte. "Daar heb ik, net zoals Mark Rutte, geen actieve herinneringen aan", antwoordde Taghi toen.

Vandaag beschreef Nabil B. kort hoe de verhoudingen lagen binnen de organisatie. Taghi was volgens hem de "dirigent" van de groep, iemand die geïmporteerde ladingen cocaïne verdeelde voor verdere verkoop.

Een strikte hiërarchie was er niet. "Iedereen had zijn eigen bv", beschreef Nabil B. "Je hebt niet altijd dezelfde rang. Iemand kan vandaag je vriend zijn in een verhaal (een criminele activiteit, red.), morgen kan dat weer heel anders zijn."

Zware veiligheidsmaatregelen

Ridouan Taghi hield zich de rest van de dag stil. "Mijn raadsvrouw heeft me aangeraden om absoluut niets te vragen", verklaarde hij. Vanaf zijn stoel naast zijn advocaat keek hij naar de kroongetuige, zichtbaar voor hem maar afgeschermd van de rest van de zaal.

Ook de zitting van vandaag ging gepaard met zware veiligheidsmaatregelen. Vermoedelijk was Taghi weer per helikopter opgehaald uit de gevangenis. Bij Schiphol landde drie kwartier voor aanvang van de zitting een helikopter, waarna gepantserde auto's richting de rechtbank vertrokken.

STER reclame