Oussama Tannane
NOS Voetbal

Het project Tannane, het vizier nu op de top: 'Geef deze artiest de ruimte'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Oussama Tannane, enfant terrible. Weggestuurd bij Ajax, PSV en FC Utrecht, door een achterdeurtje vertrokken bij Saint-Étienne en Las Palmas. Maar de scheidslijn tussen gek en geniaal is bij de Marokkaans international flinterdun. Wie het goede in hem ziet, krijgt daar altijd iets voor terug.

"Draai het ook eens om", zegt Mo Allach dan. In zijn rol als technisch directeur bij Vitesse gaf hij Tannane de kans zijn carrière nieuw leven in te blazen. "Heb je er weleens over nagedacht hoeveel incasseringsvermogen hij inmiddels moet hebben?"

Allach voerde die discussie een kleine twee jaar geleden ook in Arnhem, omdat hij de aanvallende middenvelder als een buitenkansje zag.

"Ik ben altijd op zoek naar spelers met specifieke wapens. En ik hou er wel van als spelers een rauw randje hebben. Ik kijk niet alleen naar de voetballer, maar ook naar de persoon. Voordat ik profvoetballer werd, was ik een paar jaar jongerenwerker. Het zit in mijn DNA, het willen verdiepen in de mens."

Oussama Tannane, bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière

En Tannane (27) is als voetballer zwaar bewapend. Zijn balbeheersing is voetenwerk voor gevorderden, dieptepasses verdwijnen als dolksteken in het hart van de tegenstander en afstandsschoten zijn vaak ware mortierinslagen. Wat nou enfant terrible?

"Ik vind hem een fantastische kerel. Een karaktervolle jongen, waar we ontzettend veel plezier aan hebben beleefd", zegt Jan Smit, die Tannane als tiener bij Heracles Almelo verwelkomde. "En bovendien: je kunt ontzettend met hem lachen."

Therapie

De voormalig voorzitter van de Almeloërs wist wat hij in huis haalde. "Een speler met een deukje, daar moesten we het ook een beetje van hebben met Heracles."

Maar toch, zowel in positieve als negatieve zin wist de linkspoot zichzelf te overtreffen. In het seizoen waarin Heracles voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal afdwong, maakte Tannane een miljoenentransfer naar Saint-Étienne. Maar de gangmaker zat in een periode daarvoor ook maanden in therapie.

Jan Smit (rechts) met Oussama Tannane in 2015

Smit wilde Tannane niet laten vallen, toen ook Almelo kennismaakte met de donkere kant van de speler.

"Technisch-directeur Nico-Jan Hoogma en ik hebben er toen samen een project van gemaakt. We wilden Oussama heel graag helpen, we zijn bij hem thuis geweest. We hebben veel gepraat en later hebben we er ook professionals bijgehaald", vertelt Smit. "Zo nu en dan zit hij zichzelf in de weg, dan ging hij volledig door het dolle heen."

Tannane noemt zichzelf een krijger. En dat is ook precies hoe betrokkenen hem omschrijven. Wat we in een wedstrijd volgens hen niet zien, is zijn menselijke warmte.

"Kijk je hem diep in de ogen, dan zie je een goudeerlijk persoon voor je staan", is de ervaring van Allach. En ook Smit prijst zijn karakter: "Je kunt alles tegen hem zeggen. Hij accepteert alles. Maar belazer hem niet. Als je hem iets toezegt, moet je dat ook nakomen."

Mo Allach in 2019 in gesprek met de geschorste Vitesse-trainer Leonid Sloetski

En nog een kleine, maar niet onbelangrijke toevoeging van Smit: "Hij kan absoluut niet tegen onrecht."

Dat laatste is wat Tannane steekt, nu hij wekelijks de Gelredome betovert. Vitesse speelt dankzij de creatieve impulsen van Tannane niet alleen volgende week de bekerfinale tegen Ajax, het kan de Amsterdammers zelfs vergezellen in de Champions League als de tweede plaats wordt bemachtigd. Iets wat het ambitieuze Vitesse nooit eerder lukte.

Dat rauwe randje zal hij altijd houden, hoe intensief ze ook met hem aan de slag zullen gaan.

Mo Allach

Zijn stempel uit het verleden drukt voor vele critici te zwaar op hem, waardoor hij in zijn ogen in Nederland de waardering niet krijgt die hem toe hoort te komen voor zijn acties.

Letsch over Tannane: 'Je hebt individuele artiesten nodig'

"Ik weet dat het zijn wens is om nog een keer voor een mooie club in het buitenland te spelen", zegt Smit, die nog regelmatig contact met Tannane heeft. "Het niveau van een Nederlandse topclub kan hij ook absoluut aan. Maar hij is een artiest, die moet je de wel ruimte geven", vindt Allach.

Erik ten Hag is een trainer die bewezen heeft voetballers als Tannane in het gareel te kunnen houden. Ajax werd al genoemd als mogelijke bestemming voor de technicus, die opgroeide op de pleintjes in Amsterdam-Oost.

Volgende stap

Een succesvolle afloop van het seizoen zal voor Tannane de bevestiging zijn dat hij toe is aan een volgende stap. Maar Tannane kennende, kan het sentiment rond zijn persoon ook zo weer omslaan.

"Hij zal toch wel geleerd hebben van de afgelopen jaren?", denkt Smit. "En los daarvan, ik merk aan hem dat hij zich op persoonlijk vlak enorm heeft ontwikkeld."

"Ik vind hem ook enorm gegroeid", zegt Allach. "Dat rauwe randje zal hij altijd houden, hoe intensief ze ook met hem aan de slag zullen gaan. Waar hij ook terecht komt, voor een club is het ook de uitdaging om hem te accepteren zoals hij als mens is. Geef hem vertrouwen en blijf met hem in gesprek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl