Kjell Scherpen baalt ANP

Ajax heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de kwartfinales van de Europa League. De Amsterdammers verloren op eigen veld van AS Roma: 1-2. Dusan Tadic miste bij een 1-0 voorsprong een strafschop en doelman Kjell Scherpen blunderde bij de eerste tegengoal. Volgende week is de return.

Kort voor aanvang werd duidelijk dat Maarten Stekelenburg, die zijn contract spoedig gaat verlengen, niet fit genoeg was om het doel van Ajax te verdedigen. Afgelopen weekeinde raakte hij tijdens de warming-up voor het treffen met Heerenveen geblesseerd.

De Europees debuterende Scherpen nam net als afgelopen weekend in Friesland de plaats van Stekelenburg in en moest zich na dik een kwartier strekken bij een uithaal van afstand van Bryan Cristante. Ajax was tot dan toe alleen gevaarlijk geweest middels een poging van Ryan Gravenberch.

Trainer Erik ten Hag zag in het vervolg van de eerste helft een slordig opererend Ajax, dat nauwelijks gebruikmaakte van de kwetsbaarheden van AS Roma. De Italianen zijn in de Serie A pas terug te vinden op de zevende plek en wisten dit seizoen in de competitie nog geen enkele keer te winnen van een topteam.

Antony in duel ANP

Omdat ook belangrijke krachten als Henrikh Mkhitaryan, Chris Smalling en de geschorste Rick Karsdorp ontbraken, leken er voor Ajax kansen te liggen in de Johan Cruijff Arena. Het uitvallen van de geblesseerd geraakte Leonardo Spinazzola, september vorig jaar kwelgeest van Oranje, werkte nog eens extra in Amsterdams voordeel.

Aanvankelijk kwam Ajax dus niet verder dan de mogelijkheid voor Gravenberch. Pas na ruim een halfuur kon de tweede kans worden genoteerd. Dusan Tadic, in stelling gebracht door Antony, schoot ruim naast.

De 1-0 viel niet veel later. Davy Klaassen profiteerde van een misverstand tussen Amadou Diawara en Gianluca Mancini en schoof de bal na een combinatie met Tadic binnen. Antony had het voor rust nog mooier kunnen maken, maar de Braziliaan stuitte op keeper Pau López.

Dusan Tadic en Davy Klaassen ANP

Die tweede treffer leek er kort na de onderbreking alsnog te komen toen scheidsrechter Sergej Karasev naar de stip wees na een overtreding van Roger Ibañez op Tadic. De Servische aanvoerder ging zelf achter de bal staan en schoot opmerkelijk genoeg recht door het midden op doelman López.

Een dure misser, want enkele minuten later kreeg AS Roma een vrije trap op de rand van het Amsterdamse strafschopgebied. De inzet van Lorenzo Pellegrini leek een gemakkelijke prooi voor Scherpen, maar de 21-jarige Drent blunderde opzichtig: 1-1.

Brobbey valt in

Ten Hag bracht Brian Brobbey voor de teleurstellende David Neres in de hoop offensief meer te kunnen forceren. Dat leverde zowaar bijna de 2-1 op, maar Brobbey vond López op zijn weg. Even daarvoor voorkwam López ternauwernood een Scherpen-scenario bij een onschuldig ogende poging van Nicolás Tagliafico.

Richting het einde van de wedstrijd nam de druk van Ajax op het Romeinse doel toe. Zo was Antony met een hakbal dicht bij een goal en zag hij later López na een artistieke poging de bal over tikken. De verlossende treffer bleef echter uit. Tot overmaat van ramp maakte Ibañez er in het slot uit een corner 1-2 van, waardoor Ajax zijn eerste verlies in 2021 leed.

Extra tegenvaller voor de thuisploeg was de gele kaart voor Devyne Rensch, die daardoor de return van volgende week aan zich voorbij moet laten gaan. Aan de kant van AS Roma overkwam Bruno Peres hetzelfde.

In Rome zal het volgende week in alle opzichten beter moeten bij Ajax, anders dreigt een onnodige uitschakeling.

Statistieken Ajax-AS Roma

STER reclame