NOS NieuwsAangepast

Wat staat er op Bin Ladens harde schijf?

De CIA vermoedt dat de inval in de schuilpaats van Osama Bin Laden waardevolle informatie over al-Qaida zal opleveren. De inlichtingendienst onderzoekt het materiaal dat door de commando-eenheid werd meegenomen.

In de villa in de Pakistaanse plaats Abbottabad namen de militairen tien harde schijven, vijf computers en tientallen dvd's, usb-sticks en documenten in beslag. De Amerikanen hopen dat die belangrijke informatie bevatten over de plannen en de werkwijze van al-Qaida.

De CIA heeft een speciaal team opgericht om alle informatie door te spitten.

Geheime locatie

"Wat we in het complex van Bin Laden hebben aangetroffen is anders dan wat we ooit gezien hebben", zegt de Amerikaanse chef terrorismebestrijding John Brennan. "We waren ongeveer veertig minuten in het complex en we hebben het een en ander mee kunnen nemen."

Alles wat er in die veertig minuten is verzameld - van documenten tot alledaagse spullen - kan potentieel nuttig zijn voor de onderzoekers.

"We zijn het meest geïnteresseerd in eventuele aanwijzingen voor nieuwe terreuraanslagen, zodat we ze voor kunnen zijn en maatregelen kunnen nemen", zegt Brennan. "Ten tweede hopen we aanwijzingen te kunnen vinden die ons leiden naar andere individuen binnen de organisatie."

'Tot op de bodem'

Ook wil Brennan meer te weten komen over hoe het kan dat Bin Laden zich zoveel jaren achtereen op één plek schuil kon houden zonder ontdekt te worden. Bin Laden woonde mogelijk al vijf tot zes jaar in het complex.

"Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?", vraagt Brennan zich af. "Wat voor steun heeft hij gekregen? Wie hielp hem buiten het complex in Abbottabad en in de rest van Pakistan? We gaan uiterst zorgvuldig het onderzoek in en zullen het tot op de bodem uitzoeken."

Het materiaal wordt onderzocht op een geheime locatie in Afghanistan. Mogelijk zit er ook informatie bij over de schuilplaats van de vermoedelijke opvolger van Bin Laden, de Egyptenaar al-Zawahiri.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl