Bogdan Lobont AFP

Eigenlijk wist Bogdan Lobont niet wat hij ervan moest vinden, toen Ajax in de Europa League gekoppeld werd aan AS Roma. En nu, drie weken later als de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena voor de deur staat, weet hij het nog steeds niet.

"Mijn hart is in tweeën gescheurd. Ik had gehoopt dat dit nooit gebeurd was. Ik kan eigenlijk niet kiezen. En zelfs als ze elkaar in de finale waren tegengekomen, had ik dat moeilijk gevonden. Liever niet zelfs."

Zes jaar Ajax en negen jaar Roma

Die spagaat van Lobont is simpel te verklaren. De 43-jarige oud-doelman speelde zes jaar bij Ajax, dat hem op jonge leeftijd bij Rapid Boekarest oppikte. In 2009, na wat omzwervingen, kwam de Roemeen terecht bij AS Roma. Daar stond hij liefst negen seizoenen onder contract.

En nu? "Ik ben in 2018 gestopt. Ik heb daarna gewerkt als trainer in Roemenië, maar sinds juli 2020 ben ik terug in Rome. Als scout. Ik zoek talentvolle keepers uiteraard, maar ik bekijk ook veldspelers."

5 juni 2018: Bogdan Lobont neemt afscheid bij Roemenië-Finland AFP

Lobont zal zijn kennismaking met Ajax nooit vergeten, onder het bewind van de strenge Co Adriaanse. "We speelden tegen AA Gent, in de UEFA Cup. Voordat we het veld opgingen voor de warming-up, ging er een telefoon af in de kleedkamer. Iedereen keek naar mij, maar ik ontkende. We speelden de wedstrijd, wonnen en er leek niets aan de hand."

"De volgende dag vroeg trainer Adriaanse wiens telefoon afging in de kleedkamer. Ik moest bekennen dat het die van mij was. Dat werd niet geaccepteerd. Als straf moest ik me 's ochtends melden bij de ticketverkoop en telefoontjes opnemen van supporters. Mensen lachen om dit verhaal. Ik heb het gewoon gezien als een goede les. Een les in verantwoordelijkheid. Ik ben Adriaanse gek genoeg dankbaar hiervoor."

Oh man. Wat een spelers! Bergdølmo, Trabelsi, Maxwell, Chivu, Pasanen, Galásek, Van der Vaart, Sneijder, Pienaar, Litmanen, Van der Meijde, Zlatan, Sikora, Mido. En dan heb ik nog niet eens iedereen genoemd.

Oud-keeper Bogdan Lobont heeft mooie herinneringen aan zijn Ajax-tijd.

Wat opvalt, is dat Lobont vol passie over Ajax praat en alles weet. Niet alleen van toen (2000-2006), maar ook van nu.

"Steekie!", zegt Lobont met overslaande stem. "Zo noemde ik hem altijd." Als het gaat over het Ajax van nu, is dat het eerste waar hij aan denkt. Steekie. Maarten Stekelenburg uiteraard. Lobont begint direct sneller te praten als de naam van Stekelenburg valt.

Verrast

"Ja, Steekie. Ik kreeg de kans om na Ajax nog een keer met hem te spelen. In Rome stonden we samen onder contract. Het is echt een hele aardige kerel. Ik was wel heel erg verrast toen ik zag dat hij terugging naar Ajax. Maar toen ik erover na ging denken, begreep ik het ook wel", aldus Lobont.

"De filosofie van Ajax is gericht op talent, maar als je de kans krijgt om een ervaren en fitte speler terug te halen die in het bezit is van het Ajax-dna, dan moet je dat doen. Edwin van der Sar en Marc Overmars kennen hem goed en ze weten wat hij kan. Je haalt iemand binnen met een Ajax-hart en iemand die de club goed kent. Je zag dat ook met Huntelaar, dat pakte goed uit."

Het is echter onzeker of Stekelenburg vanavond kan spelen. De 38-jarige goalie raakte zondag in de warming-up voor het duel met sc Heerenveen geblesseerd. Maar volgens Lobont hoeft Ajax zich totaal geen zorgen te maken.

"Met Kjell Scherpen redt Ajax het ook gewoon. Ik heb hem afgelopen weekend en op het jeugd-EK gezien. Hij is goed. Het is voor Ajax totaal geen probleem als Scherpen moet gaan keepen. Dat is ook wel de kracht van Ajax. De spelers die dicht tegen de selectie aan zitten, kunnen vrijwel zonder moeite meedoen in het eerste elftal."

Als Lobont de situatie bij Ajax van nu met die van toen vergelijkt, ziet hij wel parallellen. "In het seizoen 2002/2003 had coach Ronald Koeman ook een groot keepersprobleem. Maar we hadden allemaal goede keepers in de selectie."

Bekijk hieronder een reportage uit 2003:

2003: keepersstrijd bij Ajax tussen Stekelenburg, Didulica, Lobont en Timmer

Stekelenburg (die dat seizoen debuteerde) en Joey Didulica waren de andere keepers. "In 2002 kwam ik terug van Dinamo Boekarest, waar ik aan verhuurd werd. Bij terugkomst werd ik de eerste keeper van Ajax, maar ik raakte geblesseerd in de voorbereiding", herinnert Lobont zich nog goed.

"Vervolgens kreeg Stekelenburg de kans, maar hij raakte ook geblesseerd. Joey Didulica mocht het toen proberen en deed het ook erg goed, met als absolute hoogtepunt de Champions League-wedstrijd in Valencia. Hij was zó goed."

"In de winterstop kwam 'Henkie' Timmer erbij, omdat we een keepersprobleem hadden. Dus er waren veel veranderingen in het doel. Ik kwam pas in februari weer in beeld. Ik werd eerste keeper en kon het seizoen afmaken. En ondanks al deze wisselingen beleefden we een mooi Europees seizoen. Het had niet veel invloed."

Vorige ontmoeting tussen Ajax en Roma

Ajax kwam in de tweede groepsronde van de Champions League AS Roma tegen. Tevens de laatste keer dat de Nederlandse en Italiaanse club elkaar troffen. "Ik heb heel goede herinneringen aan die confrontaties met AS Roma. We wonnen thuis met 2-1 en in Rome werd het 1-1. Dat gelijkspel bracht ons in de kwartfinales."

NOS

De Amsterdammers maakten indruk, met een talentvolle selectie. "Oh man. Wat een spelers! Bergdølmo, Trabelsi, Maxwell, Chivu, Pasanen, Galásek, Van der Vaart, Sneijder, Pienaar, Litmanen, Van der Meijde, Zlatan, Sikora, Mido. En dan heb ik nog niet eens iedereen genoemd."

In die kwartfinales trof Ajax opnieuw een Italiaanse tegenstander. En toen ging het mis, tegen AC Milan. Na de 0-0 in Amsterdam, stond het vlak voor tijd 2-2 in Milaan. Jon Dahl Tomasson voorkwam in de extra tijd dat Ajax naar de halve finales ging.

Geen individuen

Of Ajax moet vrezen voor het huidige AS Roma? Lobont ziet Ajax als favoriet. "Als je de wedstrijden van Ajax in Europa van dit seizoen en de laatste jaren hebt gezien, moet je concluderen dat Ajax de favoriet is."

In 2002 stond in de Arena ook Ajax-AS Roma op het programma. Johan Cruijff en Rafael van der Vaart (geblesseerd) blikken samen met Tom Egbers vooruit op die wedstrijd. En Cruijff doet dat op geheel eigen wijze:

2002: Cruijff en Van der Vaart blikken vooruit op Ajax-AS Roma

STER reclame