Edson Arantes do Nascimento Pelé AFP

Als voetballer was Pelé voor de Brazilianen niets minder dan een halfgod. Op 80-jarige leeftijd lijkt Edson Arantes do Nascimento, zoals zijn naam bij de burgerlijke stand luidt, iets van zijn glans te hebben verloren. Onder druk van de publieke opinie is het wetsvoorstel om het beroemde stadion Maracanã in Rio de Janeiro om te dopen tot Estádio Rei Pelé (Koning Pelé Stadion) ingetrokken.

"Het was mijn bedoeling om hulde te brengen aan de koning van het voetbal, de beste speler aller tijden. Maar het Maracanã zal altijd het Maracanã worden genoemd", zei André Ceciliano, de man die namens de linkse Arbeiderspartij het wetsvoorstel had ingediend.

Critici vroegen zich af of de politici niets beters te doen hadden dan hun tijd aan dit soort zaken te besteden, terwijl het land zwaar wordt getroffen door de coronapandemie.

Ook de familie van de Braziliaanse sportjournalist waarnaar het stadion officieel is vernoemd ('Jornalista Mario Filho'), vond de naamswijziging geen goed idee.

Het beroemde voetbalstadion Maracana AFP

Drievoudig wereldkampioen Pelé maakte in 1969 in het Maracanã het duizendste doelpunt uit zijn loopbaan, tijdens het duel tussen Santos en Vasco da Gama.

Maracanã was een van de stadions tijdens de WK's van 1950 en 2014 en werd ook gebruikt voor de opening en sluiting van de Olympische Spelen in 2016. Het stadion ontleent de officieuze naam aan de omliggende wijk.

STER reclame