NOS Nieuws

Adviesraad: voer suikertaks in en verlaag btw op groente en fruit

De overheid moet meer doen om ongezond eetgedrag tegen te gaan en om gezonde keuzes te bevorderen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een rapport.

Het adviesorgaan wil dat er een verbod komt op reclame voor ongezond voedsel. De raad stelt verder voor om de btw op gezond eten zoals groente en fruit te verlagen en een suikertaks in te voeren. Gemeenten moeten de bevoegdheid krijgen om fastfoodrestaurants en snackbars te weren om een gezondere leefomgeving te bevorderen.

Om de achterstanden op het gebied van gezondheid aan te pakken zou een investering van 2 procent van het budget van het ministerie van Volksgezondheid al een goed startbudget opleveren, stelt de raad. Dat staat gelijk aan ruim 1,7 miljard euro.

Maar het moet volgens de raad niet bij een financiële investering blijven. De RVS wil dat er een wettelijke verplichting komt voor het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Er zou een ondergrens moeten worden vastgesteld op gezondheidsgebied. "Vergelijkbaar met de ondergrens voor bestaanszekerheid: het bestaansminimum", staat in het rapport.

Ongelijk verdeeld

De gezondheidsachterstanden hangen samen met andere maatschappelijke problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden en een ongezonde leefomgeving. Nederlanders met een kwetsbare maatschappelijke positie (laag inkomen en praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een theoretische opleiding en een hoog inkomen. Ze leven bovendien gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. De coronacrisis heeft de hardnekkige problemen nog eens uitvergroot, concludeert de raad.

Daarom adviseert de RVS het ministerie van Volksgezondheid om in samenwerking met relevante ministeries tot een gezamenlijke aanpak te komen en dit beleid minimaal vijftien jaar lang te voeren. "Zeker omdat sommige oorzaken van achterstanden overgedragen worden van generatie op generatie. Dat geldt met name voor armoede, schulden en bestaansonzekerheid", aldus de raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl