In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NDC Mediagroep wil af van veertig huis-aan-huisbladen

De Noord-Nederlandse NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. Dat meldt RTV Noord op basis van interne correspondentie bij NDC. Het uitgeversconcern ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt.

De uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant wil de huis-aan-huis bladen afstoten na een intern onderzoek, dat heeft uitgewezen dat winst maken met kranten nauwelijks nog mogelijk is. Volgens RTV Noord heeft dat vooral te maken met tegenvallende advertentie-inkomsten.

Voor hoeveel werknemers het besluit gevolgen heeft is onduidelijk. Er ligt een sociaal plan, waar de vakbonden mee hebben ingestemd. De plannen zouden geen negatieve gevolgen hebben voor de redacties van zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Ook werknemers van de drukkerij zouden gespaard blijven.

Nederlandse partij

Het verkoop van de weekkranten zou een belangrijk onderdeel zijn van de sanering die is ingezet nadat het Belgische krantenuitgever Mediahuis vorig jaar NDC overnam. Mediahuis is uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf. Het bedrijf wil het verliesgevende NDC weer in de benen krijgen en geeft zichzelf daarvoor tot 2023 de tijd. Het lukte NDC zelf de afgelopen jaren niet met winst te opereren. In 2019 liepen de verliezen op tot 10,7 miljoen.

Over het afstoten van de weekbladen zou binnen NDC onrust zijn ontstaan. Ook zou er zorg zijn over het gevaar dat kranten definitief zullen verdwijnen en dat daarmee de lokale journalistiek verloren gaat.

NDC-topman Koos Boot heeft het personeel laten weten dat NDC al haar weekbladen van de hand wil doen en dat het niet de bedoeling is dat enkele worden behouden. "Een Nederlandse partij die de weekbladen als geheel wil overnemen zou ideaal zijn, maar het valt niet in te schatten of dit gaat lukken", aldus Boot in een brief aan de medewerkers. Aan RTV Noord laat Boot weten dat hij zich realiseert dat "partijen niet in de rij staan".

Hij houdt de mogelijkheid open dat een aantal bladen binnen NDC behouden blijft. "Niet alle bladen zijn gelijk. Niet in hoe ze presteren en ook niet wat betreft het gebied waarin ze worden verspreid."

Trieste ontwikkeling

De ondernemingsraad van NDC wil niet inhoudelijk reageren op de plannen. OR-voorzitter Eelco van Tromp Boomsma wijst erop dat het beleidsvoornemens zijn. "Het is een denkrichting en nog geen voorgenomen besluit."

Secretaris Paul Teixeira van de journalistenvakbond NVJ zegt tegen RTV Noord zich grote zorgen te maken over het mogelijk verdwijnen van de weekbladen. "We zien het ook in Noord-Holland en in Limburg. Ook daar hebben uitgevers als DPG en Mediahuis titels vervreemd. Het is een trieste ontwikkeling dat daardoor lokale media wegvallen", zegt Texeira.

"Die kaalslag heeft de controlerende taak van de journalistiek ook op lokaal gebied - denk aan gemeenteraden - uitgedund. De coronapandemie heeft die ontwikkeling in 2020 alleen maar versneld."

Advertentie via Ster.nl