NOS NieuwsAangepast

Nachttreinfans willen treinen laten rijden op traject Brussel-Amsterdam-Berlijn-Praag

Een Nederlandse coöperatie wil vanaf april volgend jaar een nachttrein laten rijden tussen Brussel en Praag. Onderweg wordt onder meer gestopt in Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en Dresden.

De coöperatie die European Sleeper heet, is gevestigd in Amsterdam en opgericht door twee Nederlanders. "Twee startende ondernemers, met een grote passie voor de nachttrein", schrijven ze op op de website.

In de eerste maanden rijdt de trein drie keer per week, daarna bijna dagelijks, zo is de bedoeling. Fietsen kunnen ook mee.

  • European Sleeper
    De haltes op de route van de nachttreinen

Of de trein daadwerkelijk kan gaan rijden, is nog niet bekend. Spoorbeheerder ProRail heeft geen aanvraag van de coöperatie ontvangen, zegt een woordvoerder. "We zijn wel met ze in gesprek en gaan ons uiterste best doen om dit vanaf augustus in onze dienstregeling op te nemen. We willen allemaal internationaal treinverkeer, dus dit is welkom nieuws."

Het doel van de coöperatie is meer mensen duurzaam op reis te laten gaan en "mensen laten genieten van de nachttrein als prettig en efficiënt vervoermiddel".

De prijzen van de tickets zijn nog niet bekend. De initiatiefnemers maken zich daar geen zorgen over. "Naar Praag vliegen is niet overdreven goedkoop", zegt Chris Engelsman in Het Parool. "Bovendien zitten in een vliegticket vaak veel verborgen kosten. Je moet bijvoorbeeld naar het centrum van de stad, niet zelden per bus, trein of taxi. Daar komt bij dat je je zowel op de heen- als de terugreis een hotelovernachting bespaart."

Hoelang de reis van Rotterdam of Amsterdam naar Berlijn of Praag duurt is ook nog niet bekend.

De coöperatie werkt samen met een private Tsjechische spoorwegmaatschappij. Op termijn moet een heel netwerk van nachttreinen ontstaan. Wie de coöperatie wil steunen, kan een aandeel kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl