De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari AFP

Bij een aanval op een gevangenis in de Nigeriaanse staat Imo hebben gewapende mannen honderden gedetineerden bevrijd. Daarbij zijn volgens overheidsfunctionarissen meer dan 1800 mensen ontsnapt. Bij de aanval werden explosieven gebruikt. Tegelijkertijd vonden ook aanvallen plaats op politiebureaus en overheidsgebouwen. De actie duurde in totaal twee uur, zeggen ooggetuigen.

Volgens een woordvoerder van de gevangenis, in het zuidoosten van het land, is de situatie inmiddels onder controle. De gevangenis biedt officieel plaats aan 548 gedetineerden, maar in de praktijk zitten er veel meer mensen vast dan is toegestaan.

In de staat Imo ligt de voormalige onafhankelijke regio Biafra, waar een separatistische beweging actief is. Die bracht onlangs videomateriaal naar buiten waarop te zien is dat honderden strijders in training zijn. De groep ontkent iets te maken te hebben met de aanval. De actie is niet opgeëist. Wie de mannen zijn, is onbekend.

Twee weken geleden kwam het ook al tot een gewapend treffen met opstandelingen. Toen werden zeker twaalf beveiligingsbeambten gedood en werden militaire controleposten en overheidsvoertuigen onder vuur genomen.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari noemt de aanval "een terroristische daad" en zegt alles in het werk te stellen om de daders op te pakken. Ook zet hij extra mankracht in om de ontsnapte gevangenen op te sporen. Onder hen bevinden zich veel gevaarlijke criminelen, aldus de president.

STER reclame