Premier Johnson AFP

De Britse premier Johnson heeft vanavond aangekondigd dat een reeks geplande versoepelingen voor Engeland doorgaat. Volgende week maandag mogen cafés en restaurants die hun klanten buiten op terrassen en in biertuinen kunnen bedienen weer open, net als kappers, niet-essentiële winkels en sportscholen in Engeland.

Omdat het vaccinatieprogramma goed op schema ligt, is volgens Johnson wat ruimte ontstaan. "Op maandag de 12de ga ik ook naar de pub om er voorzichtig een pint op te drinken", voegde Johnson eraan toe.

Engeland werkt sinds februari met een routekaart. Volgens die planning staat een nieuwe ronde versoepelingen gepland voor 17 mei - vanaf die datum zouden de Engelsen ook weer internationaal kunnen reizen. Of dat doorgaat, wilde Johnson vanavond nog niet zeggen.

De premier vond het op de persconferentie nog te vroeg om te zeggen of de Engelsen in de zomervakantie weer in het buitenland op vakantie kunnen. Heathrow, de grootste luchthaven van het VK, is teleurgesteld dat de premier niets concreets heeft gezegd over de vakantieperiode. Volgens Heathrow heeft de vliegindustrie behoefte aan een duidelijk tijdspad.

Zodra er weer gereisd mag worden, wil de regering een stoplichtsysteem voor toeristische bestemmingen instellen. Bij rode landen moeten reizigers bij terugkeer in een hotel in quarantaine, bij oranje landen mag dat thuis. Landen gaan op 'groen' als zij toeristen op basis van een negatieve coronatestuitslag toelaten.

De planning voor de hervatting van het internationale (vlieg)verkeer wordt de komende week verder uitgewerkt. Johnson zei dat hij wil voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus mee terug naar het VK nemen.

Koploper in Europa

Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren eigen planningen, die overigens niet veel afwijken van die van Engeland.

Het Verenigd Koninkrijk werd met bijna 127.000 sterfgevallen zwaar getroffen door het virus, maar is momenteel de Europese koploper op het gebied van coronavaccinaties. Meer dan 31 miljoen inwoners - ofwel 6 op de 10 volwassenen - hebben al een eerste prik gekregen. Eind juli moeten alle volwassenen ten minste één dosis van een coronavaccin hebben gekregen.

Engeland wil alle kinderen en volwassenen routinematig twee keer per week gaan testen, om nieuwe uitbraken tegen te gaan. Daarvoor zullen binnenkort gratis zelftests beschikbaar worden gesteld.

STER reclame