NOS NieuwsAangepast

Franse justitie onderzoekt luxe restaurants 'waar covid niet bestaat'

In Frankrijk is commotie ontstaan na een tv-reportage over luxe restaurants in Parijs, die in het geheim hun deuren openen. Het Franse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de restaurants.

In de reportage van de zender M6 beweert een anonieme man, die zegt een organisator van een van de etentjes te zijn, dat meerdere ministers de restaurants bezoeken. Die man trok zijn bewering later terug; het zou gaan om een "grap".

De reportage werd gefilmd met een verborgen camera. Een onherkenbaar gemaakte medewerker van het restaurant zegt dat niemand een mondmasker draagt: "Als je hier door de deuren loopt, bestaat covid niet meer".

Met de hashtag #OnVeutLesNoms, oftewel #WeWillenDeNamen, toonden Fransen dit weekend hun verontwaardiging over de getoonde scènes. In Frankrijk is alle horeca sinds eind oktober gesloten. In het land is sinds dit weekend een derde lockdown van kracht.

"In Frankrijk was er vooral veel ophef omdat het voelde alsof rijke Fransen en politici stiekem duur uit eten konden, terwijl jongeren die feestjes organiseren meteen op de bon worden geslingerd", zegt correspondent Frank Renout.

Minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) zegt op Twitter dat eventuele organisatoren en deelnemers vervolgd zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl