Agenten deden kort na de aanval onderzoek bij de auto
NOS NieuwsAangepast

Rouw om omgekomen agent na aanval bij Capitool, politie onderzoekt motief

In de VS is met afschuw gereageerd op de aanval van een man bij het Capitool, waarbij een agent om het leven kwam. President Biden zegt in een verklaring dat hij en zijn vrouw diepbedroefd zijn en hij heeft opdracht gegeven om bij het Witte Huis de vlaggen halfstok te hangen.

De verdachte reed gisteren met zijn auto in op agenten die stonden bij een afzetting in de buurt van het Capitool in Washington. Daarna rende hij met een mes richting agenten, die hem daarop neerschoten. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Auto ramt afzetting en rijdt in op agenten bij Capitool

De omgekomen agent, William Evans, werd geraakt door de auto. Voorzitter Pelosi van het Huis van Afgevaardigden noemt hem "een martelaar voor onze democratie". Een collega van Evans werd ook aangereden en raakte zwaargewond. Hij is buiten levensgevaar, meldt de politiedienst van het Capitool.

Op een persconferentie zei de politie dat de identiteit en het motief van de aanvaller nog worden onderzocht. Wel meldt de politie dat er geen link is met terrorisme.

Instagram-berichten

Meerdere Amerikaanse media melden dat de doodgeschoten verdachte de 25-jarige Noah Green uit de staat Virginia is. Volgens CNN plaatste hij de afgelopen weken op sociale media berichten waarin hij schreef dat de Amerikaanse overheid zijn gedachten wilde controleren.

In de uren voor zijn aanval plaatste hij meerdere berichten op Instagram, waaronder een link naar een video van Louis Farrakhan, de leider van de religieuze beweging Nation of Islam. Vorige week schreef Green dat Farrakhan hem heeft gered "na de verschrikkelijke situatie waarin ik verkeerde, vermoedelijk veroorzaakt door de CIA en de FBI, overheidsinstanties van de Verenigde Staten".

Uit de berichten zou ook blijken dat hij zijn baan had verloren en medische problemen had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl