Het Nederlands curlingteam NOS

De Nederlandse curlingmannen hebben hun eerste twee wedstrijden op het WK in Calgary verloren. Rusland was op de openingsdag in de eerste wedstrijd met 8-5 te sterk voor Oranje, Noorwegen versloeg de ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt in het tweede duel met 7-4.

In Calgary hebben de curlingmannen voor het eerst de kans om zich te kwalificeren voor de Spelen van 2022 in Peking. Om een olympisch ticket te bemachtigen, moeten ze bij de beste zes landen eindigen. Lukt dat niet, dan is er later dit jaar nog een mogelijkheid tijdens het olympisch kwalificatietoernooi.

Geen hoogvliegers

Nederland, met Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen, keek vanaf het tweede end tegen een achterstand aan tegen de Russen, die ook geen hoogvliegers zijn in het curling. Rusland deed aan de afgelopen zeven WK's mee en eindigde nooit hoger dan de negende plaats. Nederland werd bij de laatste twee mondiale eindtoernooien tiende.

Voorafgaand aan het WK blikten de Nederlandse curlingmannen vooruit:

Curlingmannen zijn 'vijf à tien procent preciezer gaan gooien'

In het vierde end pakte Oranje zijn eerste punten van de wedstrijd, waardoor de stand gelijkgetrokken werd. De hoop op een goed resultaat vervloog echter snel weer, nadat de Russen opnieuw een voorsprong hadden genomen en uitliepen naar 7-2. Nederland deed nog wel wat terug, maar het was niet genoeg om de zege van de Russen te verhinderen.

Ook Noorwegen te sterk

Oranje verloor vervolgens ook het tweede WK-duel. De ploeg van skip Van Dorp moest in de achtervolging toen Noorwegen in het tweede end een 2-0 voorsprong nam. Dat deed Nederland succesvol, het werd 2-2.

Daarna maakten beide landen nog een punt, waarna de beslissing viel in het achtste end. Daarin maakte viervoudig wereldkampioen Noorwegen met drie punten het verschil, het werd uiteindelijk 7-4.

Noorwegen heeft de eerste twee wedstrijden gewonnen en gaat samen met Canada, Italië en de Russen aan kop. Nederland staat met twee verliespartijen onderaan. Er volgen nog elf duels voor Oranje, te beginnen tegen Schotland en Denemarken.

De finale wordt op zondag 11 april gespeeld.

STER reclame