ANP
NOS Nieuws

Politie stopt na 13 jaar met Amber Alert, melding vermiste kinderen in ander systeem

De politie stopt in de zomer met het versturen van Amber Alerts. Het systeem, waarbij via onder meer social media en sms'jes melding wordt gemaakt van vermiste kinderen die mogelijk in levensgevaar zijn, wordt geïntegreerd in het systeem Burgernet. Dat is besloten in samenwerking met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, meldt de politie.

Amber Alert was sinds 2008 in Nederland actief. In zo'n dertien jaar tijd zijn er dertig Amber Alerts verstuurd. Voor Amber Alert werd door de politie samengewerkt met Netpresenter BV. Dat bedrijf zorgde voor de technische ondersteuning. Het contract met Netpresenter stopt per 22 juli.

Oprichter Frank Hoen van Amber Alert Nederland reageert ontdaan: "Het is een absurd besluit. Burgernet is een heel lokaal middel met veel minder bekendheid dan Amber Alert. Alles wat met Amber Alert is opgebouwd kan weer van voor af aan beginnen." Hoen wijst erop dat 94 procent van de meldingen via het systeem ertoe leiden dat een vermist kind wordt gevonden.

Naast Amber Alerts zijn er via het systeem ook meer dan duizend Vermist Kind Alerts verstuurd. Dat is een alert die wordt uitgestuurd als de politie zich wel zorgen maakt, maar het kind niet in direct levensgevaar is.

Burgernet

Burgernet is een systeem waarin gemeenten, politie en burgers samenwerken. Burgers worden onder meer van opsporingsberichten op de hoogte gebracht via sms'jes, spraakberichten en in sommige gemeenten ook per mail.

De keuze om berichten over vermiste kinderen in mogelijk levensgevaar daar in te integreren heeft onder meer te maken met kosten en efficiëntie, zegt de politie.

Hoen zegt zich in te blijven zetten voor het opsporen van vermiste kinderen, onder meer via de stichting Amber Alert Europe die hij heeft opgericht: "Het Amber Alert heeft aangetoond dat het ook goed helpt bij opsporing van vermiste kinderen over de grens heen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl