De teststraat van de GGD in Bovenkarspel
NOS NieuwsAangepast

7684 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging vlakt iets af

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7684 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1800 meer dan gisteren, maar dat kan een vertekening zijn: op woensdag en donderdag zijn er altijd meer meldingen dan gemiddeld. Er zijn nauwelijks meer besmettingen dan vorige week woensdag, toen er 7569 nieuwe positieve tests werden geregistreerd.

De stijging van het aantal besmettingen lijkt sowieso iets af te vlakken. Waar het cijfer eerder met zo'n 17 procent omhoog ging, laat de afgelopen week een stijging van 9 procent zien ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. De komende dagen moet blijken of die trend doorzet.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid nu 2,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt momenteel achter op de planning.

2334 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af., na een aantal dagen waarin die juist snel opliep. Er werden het afgelopen etmaal dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2334 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2410), van wie 681 op de IC (gisteren: 682), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

29 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 29 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 36. De meeste coronacijfers lopen op, maar dat geldt al een tijd niet voor het dodental. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 30 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 209 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 227; op het hoogtepunt van de tweede golf meer dan 850. De verpleeghuizen lijken te profiteren van het vaccinatieprogramma, waarin zij voorrang kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl