Een vrouw doet een zelftest bij een apotheek ANP

Zelftests corona te koop bij eerste apotheken, uitslag binnen een kwartier

Vanaf vandaag zijn er coronazelftests te koop bij apotheken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ze vanaf nu bij enkele apotheken te krijgen en is het de verwachting dat ze uiterlijk eind april in de rest van de apotheken en ook supermarkten en drogisterijen liggen.

Deze testen zijn volgens het ministerie vooral bedoeld als extra check wanneer je met veel mensen in contact komt. "Bijvoorbeeld als u naar school moet, of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is", zo staat te lezen op de site van de overheid. Ze gaan 8,95 euro kosten.

Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge kocht vanochtend de eerste zelftest in de apotheek:

Minister Hugo de Jonge koopt eerste corona zelftests

Bij klachten, contact met een besmet persoon of terugkomst uit een risicogebied wordt nog steeds gevraagd om naar de GGD te gaan voor een test.

Minder diep en 15 seconden per neusgat

Een groot verschil met de GGD-tests is dat je bij de zelftest een wattenstaafje krijgt dat je alleen in het begin van je neus doet, vertelt apotheekhouder Anne-Marie Prins-Jacobs in het NOS Radio 1 Journaal.

"Je houdt je hoofd recht, stopt het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus. Dat staafje draai je vier keer rond", vertelt Prins-Jacobs. Daarna doe je hetzelfde in het andere neusgat. "Niet te snel; ongeveer 15 seconden in elk neusgat."

Daarna gaat het wattenstaafje in een meegeleverd plastic buisje met vloeistof. "Je draait hem even rond zodat het vocht wordt opgenomen door het wattenstaafje. Vervolgens knijp je in het buisje, trek je het wattenstaafje eruit en draai je een dopje op het reageerbuisje. Dan druppel je de vloeistof op een testplaatje."

Betrouwbaarheid en risico

Na een kwartier (niet langer want dan is de test niet meer geldig) is te zien of de test is gelukt, en of de uitslag positief of negatief is.

Bij een positieve zelftest is het altijd de bedoeling om ook nog even naar de GGD te gaan voor een test, omdat volgens de apotheekhouder de uitvoering van de test van invloed kan zijn op de betrouwbaarheid. Die ligt bij zelftests op gemiddeld 84 procent.

Bij deze Haagse apotheek kwam minister De Jonge vanochtend zelftesten kopen

Tijdens de technische briefing noemde Jaap van Dissel van het RIVM de sneltesten zinvol omdat ze coronabesmettingen aan het licht kunnen brengen bij mensen zonder klachten.

Maar er is ook een risico dat het aantal besmettingen oploopt, zo waarschuwde hij. De sneltests zijn nooit honderd procent betrouwbaar en dan "ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen", zei de directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Volgens hem is het erg belangrijk om de basismaatregelen, zoals afstand houden, dus niet los te laten na zo'n test. Als je die na een vals-negatieve uitslag loslaat, "heb je dus een grotere kans op verspreiding in zo'n situatie."

Meer plekken

Het is de bedoeling dat de zelftesten ook bij supermarkten en drogisterijen in de schappen komen te liggen. Naar verwachting eind april. Ook zullen er tests aan het ministerie worden geleverd. Dat zal ze beschikbaar stellen aan het onderwijs. De tests moeten er onder meer toe leiden dat in het hoger onderwijs weer beperkt fysiek les kan worden gegeven.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder "door de test naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de test, kunnen we het virus sneller de pas afsnijden".

Luister hier naar het gesprek met apotheekhouder Annemarie Prins-Jacobs in het NOS Radio 1 Journaal, waarin wordt verteld hoe je de test correct uitvoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl