Uldrikis (l) in duel met Soyuncu

Eerste puntenverlies Turkije in WK-kwalificatie na gelijkspel tegen Letten

Turkije heeft voor het eerst in de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 puntenverlies geleden. De Turken gaven een 3-1 voorsprong uit handen tegen Letland en speelden thuis in Istanbul met 3-3 gelijk, maar staan nog wel eerste in de groep waarin ook Nederland zit.

De ploeg van bondscoach Senol Günes kende een vliegende start van de WK-kwalificatiereeks met ruime overwinningen op Nederland (4-2) en Noorwegen (3-0). Ook tegen Letland startten de Turken voortvarend. Al binnen twee minuten stond de 1-0 op het scorebord in Istanbul, dankzij een geplaatst schot van Kenan Karaman.

Turkije wilde meer en bleef de aanval zoeken. Veel kansen, van onder anderen aanvoerder Burak Yilmaz, Karaman en Caner Erkin, werden om zeep geholpen, maar dankzij Çalhanoglu werd de voorsprong na ruim een halfuur spelen toch verdubbeld. De 27-jarige aanvaller nam na een afgeslagen corner de bal in één keer op de schoen en liet daarmee de Letse doelman Pavels Steinbors kansloos.

Hakan Calhanoglu viert zijn doelpunt tegen Letland

De Turken konden niet lang van de 2-0 voorsprong genieten, want twee minuten later stond de aansluitingstreffer al op het scorebord. Roberts Salvalnieks werkte een voorzet van Raivis Jurkovskis knap langs de Turkse doelman Ugurcan Çakir en een verdediger, die op de doellijn de bal net niet genoeg van richting kon veranderen.

Na rust werd de marge van twee doelpunten al snel hersteld door de Turken. Scheidsrechter Daniel Stefanski legde de bal op de stip, nadat Mert Müldür onderuit was gehaald in het strafschopgebied, en Yilmaz wist wel raad met de kans vanaf elf meter. De 35-jarige aanvoerder van het Turkse elftal, die tegen Nederland een hattrick maakte, schoot de bal buiten bereik van de Letse doelman tegen de touwen.

De wedstrijd was echter nog niet beslist en de Letten zetten de Turken steeds meer onder druk. Roberts Uldrikis maakte de 3-2 en elf minuten voor tijd zorgde Davis Ikaunieks voor de gelijkmaker.

Eerste puntenverlies Montenegro

In de andere wedstrijd van groep G verspeelde Montenegro voor het eerst punten. Montenegro won de eerste twee wedstrijden, tegen Gibraltar (4-1) en Letland (2-1), maar delfde dinsdagavond thuis tegen Noorwegen het onderspit.

Alexander Sorloth na zijn doelpunt tegen Montenegro

De Noor Alexander Sørloth zorgde in de 35ste minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

De volgende kwalificatiewedstrijden in groep G worden op 1 september gespeeld. Dan reist Nederland af naar Noorwegen en ontvangt Turkije Montenegro. Drie dagen later is Montenegro de tegenstander van Oranje.