Wielrenner Jake Stewart Pro Shots

De onbezonnen actie van Nacer Bouhanni in de eendagswedstrijd Cholet-Pays de la Loire, waarin de Franse sprinter duidelijk van zijn lijn afweek, kost Jake Stewart de komende voorjaarsklassiekers. De 21-jarige Brit werd door Bouhanni op volle snelheid de hekken ingereden en heeft daar, zo blijkt nu, een gebroken hand aan overgehouden.

Hij staat drie weken aan de kant en mist onder andere de Ronde van Vlaanderen.

Stewart kon na de duw van Bouhanni ternauwernood op zijn fiets blijven zitten en ontsnapte zodoende aan een zware valpartij. De sprinter van Groupama-FDJ finishte als 29ste en uitte na afloop forse kritiek op zijn Franse collega. "Ik wilde je vragen wat je dacht tijdens die actie, maar je hebt duidelijk geen hersencellen."

Bouhanni rijdt in volle sprint Stewart de hekken in Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nader onderzoek in het ziekenhuis toonde dinsdag aan dat Stewart een breuk heeft opgelopen in zijn linkerhand. "Ik ben teleurgesteld dat ik niet in de komende klassiekers kan starten, vooral omdat ik heel goede benen heb", reageerde hij. "Het was niet mijn fout, maar dat is ook onderdeel van de sport. Ik kan blij zijn met mijn conditie, dus ik neem de tijd om te herstellen en hoop net zo sterk terug te komen."

Het incident tussen Stewart en Bouhanni krijgt waarschijnlijk nog een staartje. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft aangegeven een onderzoek in te stellen naar de Franse sprinter van Arkéa Samsic.

'UCI handelt nog steeds hetzelfde'

Wielercommentator Stef Clement verklaarde een dag na de duwpartij dat het voor hem volstrekt onduidelijk is waarom organisatoren voor dit soort gebreken niet veel harder worden aangepakt door de UCI.

"Ze handelen nog steeds hetzelfde: ze roepen Bouhanni op het matje, maar wat gebeurt er met de organisatie? We weten bijvoorbeeld nog steeds niet of de organisatie van de Ronde van Polen een reprimande heeft gehad", aldus Clement.

'Er is sinds de crash van Jakobsen maar weinig veranderd'

Volgens Clement had het voor Stewart veel erger kunnen aflopen, zoals bij de zware val van Fabio Jakobsen in Polen. Hij werd toen in de sprint door Dylan Groenewegen in de hekken gereden en raakte zwaargewond.

"Als Bouhanni zijn actie twintig meter later had gedaan, was Jake Stewart à la Jakobsen het hekwerk in gegaan, met alle gevolgen van dien."

STER reclame