FEI Jumping Nations Cup in Hickstead 2019 AFP

De paardensport kan opgelucht ademhalen. Het verbod op internationale wedstrijden in elf Europese landen wordt vanaf 12 april opgeheven. Wel moeten de dieren die uitkomen bij evenementen in ieder geval tot eind mei regelmatig worden getest.

De internationale paardensportfederatie FEI stelde het verbod, dat ook voor Nederland gold, begin maart in vanwege een uitbraak van het rhinovirus. Het voor paarden dodelijke virus werd ontdekt tijdens een groot concours in Valencia, waar honderden paarden bij elkaar stonden. Ook een Nederlands paard raakte besmet.

De opheffing is ook goed nieuws voor The Dutch Masters, ook wel bekend als Indoor Brabant. Het paardensportevenement werd vanwege het verbod verplaatst naar 23 tot en met 25 april. Eerder werd de maatregel nog verlengd tot 11 april, waardoor de wereldbekerfinales springen en dressuur, die voor begin april in het Zweedse Göteborg gepland stonden, niet door konden gaan.

Achttien paarden overleden

Door de uitbraak van het rhinovirus zijn volgens de FEI achttien paarden overleden en meerdere veulens dood geboren. "Maar er zijn nu geen aanwijzingen meer die erop duiden dat we de wedstrijden op het Europese vasteland niet weer kunnen oppakken", aldus een woordvoerder van de internationale paardensportfederatie.

Direct na de uitbraak van het virus verklaarde Anky van Grunsven, voorzitter van Indoor Brabant, het bizar te vinden dat mensen en paarden uit Valencia vertrokken waren naar andere evenementen:

Van Grunsven: 'Bizar dat mensen uit Valencia vertrokken zijn'

STER reclame