Karim Benzema AFP

De Franse spits Karim Benzema moet zich van 20 tot 22 oktober voor de rechter in Versailles verantwoorden voor zijn aandeel in de afpersingszaak rond de seksvideo van Mathieu Valbuena, zijn voormalige teamgenoot bij de nationale ploeg.

Een vriend van Benzema zou Valbuena in 2015 hebben gechanteerd met een seksvideo. In ruil voor 150.000 euro zou de sekstape worden vernietigd. Benzema zou zijn toenmalige collega-international onder druk hebben gezet om het bedrag te betalen. De Real-spits ontkent zijn betrokkenheid.

Geen uitnodiging meer voor Frankrijk

Zelfs Franse politici bemoeiden zich met de affaire. "Een bekende sporter moet een voorbeeld zijn voor de jeugd. Anders is er geen plaats voor hem in de nationale selectie", zei premier Manuel Valls. "Als een minister aangeklaagd zou zijn, zou hij ook niet in de regering zitten."

Mathieu Valbuena (l) en Karim Benzema (r) samen voor Frankrijk AFP

De 33-jarige Benzema riskeert een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete van 75.000 euro. Sinds de affaire naar buiten kwam, kreeg de oud-speler van Olympique Lyonnais geen uitnodiging meer voor de Franse ploeg. Hij miste het EK in eigen land en het door Frankrijk gewonnen WK.

Benzema beklaagt zich

Benzema is van Algerijnse afkomst en verklaarde zijn verbanning op zijn beurt door racisme. "Deschamps heeft toegegeven aan het racistische deel van Frankrijk", zei Benzema in een interview met de Spaanse krant Marca. Dagen later werd het huis van Deschamps beklad met leuzen met beschuldigingen van racisme.

De 81-voudig international, die 27 keer scoorde voor Frankrijk, bleef ondanks zijn verbanning bij Frankrijk goed presteren bij Real Madrid. De afgelopen twee seizoenen maakte hij 21 doelpunten en deze jaargang staat de teller al op 17 goals.

STER reclame