Een van de Russische Toepolev's
NOS Nieuws

F-16's ingezet boven Noordzee vanwege Russische vliegtuigen

Twee Belgische F-16's zijn vanochtend ingezet boven de Noordzee omdat twee militaire vliegtuigen uit Rusland het Nederlandse luchtruim naderden.

De Russische vliegtuigen, Toepolev's van het type TU-95, hielden zich volgens defensie niet aan de identificatieprocedures. Het Belgische persbureau Belga meldt dat de toestellen zonder transponder vlogen.

De Belgische F-16's vlogen vanaf de basis in het Waalse Florennes in een rechte lijn over Schiphol en Texel naar een positie boven de Noordzee, meldt defensie. Ze wachtten daar de Russische toestellen op, maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

De Britten stuurden ook straaljagers de lucht in vanwege de Russische toestellen:

België en Nederland wisselen elkaar af bij de verdediging van het luchtruim boven de Benelux. Daarvoor staan 24 uur per dag twee bewapende gevechtsvliegtuigen klaar die binnen enkele minuten in de lucht zijn.

Het gebeurt met enige regelmaat dat boven het Nederlandse luchtruim onbekende toestellen worden gesignaleerd waarmee geen radiocontact kan worden gelegd. Daarbij is niet altijd sprake van opzet; soms zit de piloot op een verkeerde frequentie.

Nederlandse en Belgische toestellen komen gemiddeld een klein aantal keer per jaar in actie om Russische toestellen te begeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl