NOS Voetbal

Oranje kan zich uitleven op Gibraltarees veld: 'Het is ongelooflijk groot'

Het Nederlands elftal weet dat het na de 4-2 nederlaag tegen Turkije en de minimale 2-0 zege op Letland doelpunten nodig heeft om voor zichzelf een betere uitgangspositie te creëren in de WK-kwalificatiereeks.

Gibraltar-uit is voor Oranje dinsdagavond het perfecte affiche om dit doel te bewerkstelligen. "Het veld is ongelooflijk groot. Ik denk dat Nederland daarmee extra voordeel heeft."

Nederlandse fullprof op Gibraltar

Aan het woord is Wessel Witbreuk, een 22-jarige Nederlander uit Haaksbergen die sinds september als fullprof bij Glacis United op Gibraltar speelt. Hij kan het stadion en speelveld inmiddels dromen.

Alle elf clubs in de National League - een twaalfde is failliet gegaan - spelen namelijk hun thuis- en uitwedstrijden op hetzelfde veld. Daarom ligt er ook kunstgras, anders waren zo veel wedstrijden in één weekend niet mogelijk.

"Wij denken weleens: dit is verkeerd opgemeten. Zo groot, niet normaal. In de competitie zijn wij met ons team tegen topteams in het nadeel. Zij vinden makkelijker de ruimtes, ze hebben meer vrijheid", zegt Witbreuk. In de eredivisie moeten alle clubs een veld van 105 bij 68 meter hebben. Het veld in het Victoria Stadion heeft de maximale afmeting: 120 bij 75 meter.

"Het nationale elftal van Gibraltar heeft het daardoor nog moeilijker tegen goede landen. Oranje heeft alle ruimte om balbezit te houden en kansen te creëren. Dat gaat Gibraltar niet lang volhouden."

Bij FC Twente opgeleide voetballers op avontuur in Gibraltarese competitie

Het stadion ligt pal naast het vliegveld. "Het vliegveld van Gibraltar is niet zo'n druk bezocht vliegveld, maar er zijn nog wel vluchten. Dus tijdens de wedstrijd kan er gewoon een vliegtuig landen. Je ziet dan een grote schaduw en je hoort heel veel kabaal. Of de keeper het vliegtuig kan raken met een uittrap? Nee, dat is iets te ver weg."

Goede vergoeding

Glacis United, waar met de 25-jarige Job Derksen nog een Nederlander onder contract staat, is geen topclub op Gibraltar. Ondanks de interlandperiode speelde Glacis United vrijdag gewoon een competitiewedstrijd. Manchester 62 werd verslagen met 4-1.

Witbreuk: "De reden dat we gewoon doorspelen tijdens de interlandperiode is simpel: wij hebben geen internationals. Wij spelen in de degradatiepoule. En bij de clubs van het 'rechterrijtje' spelen geen spelers die zijn opgeroepen voor het nationale team van Gibraltar. De beste spelers spelen bij de topclubs of in andere landen. Die clubs hebben nu wel vrij."

De Gibraltarese voetbalbond bedacht een regel dat in het voordeel zou moeten werken voor spelers met een Gibraltarese nationaliteit. "Die regel is een beetje onzin", zegt Witbreuk. "De bond verplichtte eerst dat er per club en per wedstrijd drie spelers uit Gibraltar op het veld moeten staan. Dat is nu zelfs veranderd naar vijf spelers", begint hij zijn uitleg.

"Zo kunnen ze meer talenten ontwikkelen, met als uiteindelijke doel een beter nationaal elftal. En op die manier blijven de verschillen vrij groot. En die jongens gaan toch naar de topclubs, ook al spelen ze nauwelijks, want er staat een goede vergoeding tegenover."

Altijd op tijd vertrekken

Witbreuk, die beschikt over een aflopend contract, woont met zijn maatje Derksen in het zuiden van Spanje, in de plaats Torreguadiaro. Hoewel het appartement slechts op een half uurtje rijden van het stadion ligt, vertrekken de twee Nederlanders altijd ruim op tijd. Niet alle spelers hebben diezelfde mentaliteit.

Programma Nederlands elftal

"Alles gaat een beetje op z'n Spaans. Als je in Nederland om zeven uur een training hebt, zorg je dat je iets eerder op het veld staat. Misschien daarvoor nog even een kopje koffie doen met het team. Hier is het weleens dat spelers om zeven uur rustig komen aanwandelen. Dat wordt gewoon geaccepteerd", vertelt Witbreuk.

"Veel jongens moeten uit Spanje komen. Wij gaan ruim van tevoren rijden, want ze kunnen bij de grens lastig doen. Je hebt niet alleen je paspoort nodig, maar eigenlijk ook bewijs dat je in Spanje woont. Dat hebben wij niet aangevraagd. Je verliest dan al je rechten in Nederland. Dus we hebben andere papieren mee: contract van club, het huurcontract van ons appartement. Maar ze doen soms moeilijk en dan sta je lang bij de grens. We komen daardoor ook weleens te laat."

Tussen de vliegtuigen en de bergen wacht Gibraltar op duel met Oranje

Er mogen net als zaterdag in de Johan Cruijff Arena supporters aanwezig zijn in het Victoria Stadion, maar Witbreuk en Derksen zullen het duel thuis bekijken. Zonder vaccinatie mag je als fan de wedstrijd niet bijwonen.

In 2017 verloor Gibraltar met 9-0 op bezoek bij België, de grootste nederlaag tot nu toe. Of Nederland met dubbele cijfers gaat winnen, weet Witbreuk niet.

Met een knipoog: "Als echte Tukker vind ik het jammer dat ze Wout Weghorst niet hebben meegenomen. Zonder Weghorst denk ik dat het een nulletje of zes wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl