Memphis Depay baalt na een gemiste kans ANP

Oranje pakte zaterdagavond de eerste punten in de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 door met 2-0 te winnen van Letland. Arno Vermeulen bespreekt de wedstrijd na met Rafael van der Vaart, Frank Snoeks en Jeroen Grueter.

"Ik vind 2-0 tegen Letland, de nummer 136 van de FIFA-ranglijst, minimalistisch", aldus NOS-commentator Snoeks. "Turkije wint uit met grotere cijfers van Noorwegen dan Nederland thuis van Letland. Dat is niet goed genoeg."

Analyticus Van der Vaart bleef ook met gemengde gevoelens achter. "Ik vond de blijdschap, de opluchting bijna, na afloop ook een beetje treurig. Ik wist ook niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Ik vond het in momenten teleurstellend."

Depay wekt ergernis en bewondering op

NOS-commentator Grueter had gezien dat ook de spelers teleurgesteld waren over de magere overwinning. "Ze hebben dat nog nooit meegemaakt. Zo veel kansen gecreëerd en maar twee keer gescoord. Depay was er behoorlijk ziek van en nam het zichzelf ook kwalijk dat hij niet gescoord had."

De vaak veelbesproken Depay viel ook deze interland weer op. "Hij geeft alles om Nederland beter te laten voetballen, maar neemt zichzelf soms te serieus, vooral bij de spelhervattingen. Hij hoeft zich niet overal mee te bemoeien", zegt Grueter.

Daar staat tegenover dat hij aan de basis staat van de 1-0 en ook de 2-0 voorbereidt. "En hij had die Zlatan-actie in de tweede helft", zegt Snoeks. "Als hij die maakt, dan verstommen alle criticasters."

Het mooiste van de wedstrijd was misschien nog wel dat er publiek op de tribune zat. 5.000 toeschouwers waren toegelaten tot de Johan Cruijff Arena. "Dat is toch geweldig", zei Van der Vaart. "Ik kreeg helemaal kippenvel bij het volkslied."

STER reclame