Een van de twee stations van de nieuwe kabelbaan in Almere, met de A6 op de achtergrond Omroep Flevoland

Rijkswaterstaat heeft vandaag de kabels getrokken voor een kabelbaan die over de A6 in Almere komt te lopen. De 850 meter lange kabelbaan verbindt straks de twee delen van de Floriade, aan weerszijden van de snelweg. Bezoekers krijgen vanuit de cabines op twintig meter hoogte uitzicht op de wereldbloemententoonstelling zelf en op een groot deel van Almere.

De kabelbaan wordt een van de attracties van de Floriade, die volgend jaar april begint. De kabelbaan zelf gaat al eerder open, mogelijk nog voor het eind van dit jaar. Met het trekken van de kabels is in ieder geval een belangrijke horde genomen. De werkzaamheden, waarvoor een deel van de snelweg tijdelijk werd afgesloten, waren zelfs eerder klaar dan gepland, meldt Omroep Flevoland. De bouw van de twee stations is ook al in een vergevorderd stadium.

De dragers van de kabelbaan bij de A6 Omroep Flevoland

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat automobilisten op de A6 straks met borden moeten worden gewaarschuwd voor de kabelbaan. "Kabelbanen zijn we gewend van de wintersport en we komen ze tegen bij pretparken", aldus woordvoerder Rob Stomphorst. "Maar automobilisten zijn er niet op bedacht dat er een over een snelweg bij Almere komt."

Eerder stelden de gemeente Almere en Rijkswaterstaat strikte voorwaarden aan de aanleg van de kabelbaan. Zo mogen de inzittenden van de in totaal 34 cabines straks niet zichtbaar zijn voor het wegverkeer, mogen de gondels geen reclame-uitingen bevatten en/of verlicht zijn en mag de kabelbaan alleen bij daglicht worden gebruikt.

STER reclame