NOS NieuwsAangepast

8868 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8868 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1260 meer dan gisteren.

Het gaat om een flinke uitschieter van het aantal positieve coronatests, die echter wel past in een opwaartse trend van het aantal positieve coronatests. Afgelopen week werden gemiddeld 7239 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorige week.

De stijging van het aantal positieve tests kan maar ten dele worden verklaard doordat er vaker is getest. In de zeven dagen tot afgelopen donderdag steeg het aantal afgenomen GGD-tests met 8,5 procent. Het aantal positieve GGD-tests steeg in die periode echter met 16,9 procent. Het percentage positieve tests steeg daardoor ook, van 7,7 procent naar 8,4 procent.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2238 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2221), van wie 643 op de IC (gisteren: 625), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 25. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 27 doden per dag, tegen 31 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 220 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 248.

Op het hoogtepunt begin januari waren meer dan 850 verpleeghuizen 'besmet'. Dat het aantal besmettingen oploopt maar in verpleeghuizen daalt, is waarschijnlijk mede te danken aan vaccinaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl