NOS NieuwsAangepast

Van Ark en Koolmees nieuwe verkenners

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zijn de nieuwe verkenners in de kabinetsformatie. Ze zijn benoemd door Kamervoorzitter Khadija Arib als opvolgers van Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Die gaven hun opdracht vanochtend terug, nadat notities van Ollongren zichtbaar waren geweest voor camera's.

Van Ark is demissionair minister voor Medische Zorg en Koolmees minister van Sociale Zaken. Die functies zullen zij blijven vervullen. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vanmiddag een belronde gehouden met alle partijleiders en daar bleek dat de twee kunnen rekenen op "breed draagvlak".

Koolmees en Van Ark zijn voorgedragen door hun partijen. Vanmiddag kregen ze van Arib hun opdracht overhandigd in de Tweede Kamer.

Bekijk hier hoe dat ging:

Van Ark en Koolmees ontvangen opdracht van Arib

Volgens de Kamervoorzitter verdient de hele gang van zaken "geen schoonheidsprijs". Ze sprak van een vervelende dag, "maar we moeten gewoon verder".

Arib ging niet uitgebreid in op de inhoud van de uitgelekte notities. Dat erin wordt gesuggereerd dat het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt 'een functie elders' zou kunnen krijgen, noemde Arib jammer. "Dat was niet de opdracht aan de verkenners."

Bekijk hier de reactie van Arib:

Arib: dit verdient geen schoonheidsprijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl