Archeologen vinden mogelijk oudste bekende dijk van Nederland
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Mogelijk oudste dijkje van Nederland ontdekt in Vlaardingen

Archeologen hebben op het voormalige sportterrein Vijfsluizen in Vlaardingen een aarden wal ontdekt, die volgens de gemeente mogelijk het oudste dijkje van Nederland is. Het gaat om een aarden wal uit de tweede eeuw voor Christus.

Volgens de gemeente Vlaardingen is in Nederland nog niet eerder een dergelijke constructie gevonden uit die periode, meldt regionale omroep Rijnmond. Op het voormalige sportterrein komen woningen.

De constructie bestaat uit twee rijen van twintig meter aan palen, die een wand van vlechtwerk hebben. Het bouwwerk was waarschijnlijk anderhalf tot twee meter breed en tussen een halve en één meter hoog. Wat de functie ervan was, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk diende de aarden wal als dijkje en moest het water tegenhouden.

Niet helemaal behouden

Archeoloog Jeroen Flamman van archeologisch adviesbureau Vestigia verwacht dat het bouwwerk eigenlijk nog veel langer is. "Maar dit is binnen het bouwterrein. Hoe het daar buiten zit, moeten we met een ander onderzoek bekijken."

De aarden wal ligt nog niet helemaal bloot. "Het onderzoek gaat nog door en we gaan nog een stuk van het dijklichaampje opgraven", vertelt Flamman. "Buiten het bouwproject blijft de wal behouden in de bodem, maar binnen het bouwgebied gaat dat niet. Daar komt er zand overheen, worden heipalen geslagen en wordt riool aangelegd. Dat is niet te bewaren."

Zo heeft het dijkje er mogelijk uitgezien

Boerderij uit ijzertijd

Naast de aarden wal wordt de komende tijd ook een boerderij uit de ijzertijd blootgelegd en onderzocht. "Daar zijn we maandag mee begonnen", vertelt Flamman. "Als de aarden wal een dijkje is geweest, is het aannemelijk dat de boerderij hierdoor beschermd moest worden tegen het water."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl