Kinderen worden getest op corona in de teststraat van de gemeente Dordrecht
NOS Nieuws

Fors meer besmettingen onder jeugd, RIVM ziet situatie verslechteren

Het RIVM zag over de afgelopen week alle cijfers stijgen: niet alleen het aantal besmettingen en de opnames in de ziekenhuizen, maar ook het percentage positieve testen. Lange tijd gingen weliswaar de besmettingscijfers omhoog, maar dat leek voor een deel te verklaren door het feit dat ook steeds meer mensen zich lieten testen. De voorbije week echter liep ook het percentage mensen dat positief getest werd licht op: van 7,7 naar 8,1 procent.

Opnieuw waren het de jongste leeftijdsgroepen waar de grootste toename te zien is, met name onder basisschoolleerlingen en middelbare scholieren, maar ook in de oudere groepen liepen de aantallen op.

De meeste besmettingen per 100.000 zijn in de groep van 18 tot 24. "Doordat er nu meer getest wordt bij kinderen vinden we ook meer. Juist door kinderen snel in quarantaine te zetten voorkomen we grote uitbraken", zegt Susan van den Hof van het RIVM. "De toename is het kleinst bij de 70-plussers, dat is een effect van vaccinatie."

Toch vreest ze dat de besmette kinderen en jongeren de oudere, nog niet gevaccineerde groepen besmetten. "Aan het begin van de tweede golf zagen we ook dat het virus zich niet beperkt tot jongeren en zich verspreidt als een olievlek."

In totaal kregen 46.000 mensen een positieve uitslag, een stijging van 16 procent. 1441 patiënten werden met covid opgenomen in het ziekenhuis; 114 meer dan een week eerder. Naar de intensive care moesten 313 mensen. Dat waren er 39 meer dan de zeven dagen daarvoor. De bezetting in de ziekenhuizen stijgt om verschillende redenen wel minder snel dan bij eerdere oplevingen van het virus.

'R' op 1.11

Zoals te verwachten was, gezien de oplopende getallen van de afgelopen weken, nam ook het reproductiegetal toe naar 1.11 op 8 maart. Dat betekent dat toen 100 besmette mensen 111 anderen infecteerden. Een 'R' van boven de 1 betekent dat de epidemie in kracht toeneemt. Een week eerder was het reproductiegetal 1.06.

Oorzaak van de oplopende cijfers is waarschijnlijk de dominantie van de besmettelijker Britse variant, die nog onvoldoende wordt beteugeld met het vaccinatieprogramma en de lockdownmaatregelen.

Basisschoolleerlingen vaakst getest

Het aantal mensen dat zich liet testen liep opnieuw op, naar 519.000. Kinderen van 0 tot 12 werden het vaakst getest, gevolgd door de dertigers. Bij de heropening van de basisscholen begin februari werd ook het testbeleid voor die leeftijdsgroep uitgebreid.

Het afgelopen etmaal werden 5636 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. De voorbije twee dagen waren er duidelijk minder meldingen, maar dat kan te maken hebben met het feit dat in het weekeinde minder mensen zich laten testen. Op woensdag en donderdag zijn de besmettingscijfers vaak juist weer hoger.

In de ziekenhuizen nam de bezetting tot 10.00 uur vanochtend nauwelijks toe. Er liggen nu 2198 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2193), van wie 623 op de IC (gisteren: 638), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De ziekenhuisbezetting is momenteel hoog. Vaccinaties kunnen helpen om de bezetting omlaag te brengen. "Het vaccineren is echt een race tegen de klok. Ik maak me het meest zorgen om dat er toch een groep 60'ers en 70'ers in het ziekenhuis komt omdat ze net niet op tijd gevaccineerd zijn", aldus Van den Hof van het RIVM.

49 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 49 overleden covid-patiënten gemeld. Dat waren er meer dan de afgelopen weekenddagen, maar het weekgemiddelde blijft dalen. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 32 doden per dag, tegen 29 doden per dag een week eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl