Voormalig parlementsmedewerker Brittany Higgins zegt in 2019 te zijn verkracht
NOS Nieuws

Seksrel parlement Australië, premier toont zich geschokt

In Australië is een rel ontstaan nadat een anonieme klokkenluider beelden naar buiten had gebracht van mannelijke parlementsmedewerkers die zich seksueel misdroegen. Onder meer de krant The Australian en Channel 10 schrijven over de zaak op basis van de klokkenluider.

Enkele mannelijke medewerkers van het parlement zouden filmopnames hebben gemaakt waarop te zien is hoe ze zichzelf bevredigen. Dat zou onder meer gebeurd zijn op het bureau van een vrouwelijke collega.

Een aantal van de mannelijke collega's had een besloten Facebookgroep opgericht waarop ze de beelden deelden. In ieder geval één medewerker is ontslagen, zegt premier Scott Morrison.

"Ik ben geschokt en walg hiervan", zei de premier over de Facebookgroep. "Het is gewoon absoluut beschamend." Hij wil alle medewerkers zien en ze aanspreken op hun verantwoordelijkheden. "Ik was stomverbaasd, zoals ik dat de afgelopen maand meer dan eens ben geweest," voegde Morrison eraan toe.

Verkracht in kantoor minister

De coalitie ligt al weken onder vuur na beschuldigingen van verkrachtingen door een lid van de Liberale partij. Medewerker Brittany Higgins verklaarde vorige week dat ze in 2019 door een collega in het kantoor van een minister is verkracht. Uit angst om haar baan kwijt te raken, ging ze destijds niet naar de politie.

Morrison erkende dat er toenemende onvrede is over zijn aanpak van de beschuldigingen. Eerder gingen tienduizenden uit protest de straat op. "Ik begrijp dat veel Australiërs, vooral vrouwen, denken dat ik ze niet heb gehoord en dat vind ik heel vervelend", zei Morrison tegen verslaggevers in de hoofdstad Canberra. "We moeten het beter doen, we moeten dit Huis op orde krijgen."

De Australische premier zegt dat hij meer vrouwen in het parlement wil, maar heeft vooralsnog weinig concrete voorstellen gedaan om de sfeer in het parlement te verbeteren. Hij zei wel dat er in de komende weken veranderingen worden aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl