In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw ramkraak bij opticien, ditmaal in Sittard

Een auto is vannacht een opticien in Sittard binnengereden. De ramkraak gebeurde vlak voor 04.30 uur.

Het is niet bekend of de overvallers iets hebben buitgemaakt. Na de kraak zijn ze gevlucht, meldt 1Limburg. De politie doet onderzoek.

Brillenwinkels zijn de laatste maanden vaker doelwit van ramkraken. Gisteren nog reed een auto binnen bij een brillenwinkel in Zaandam.

Merkbrillen

"Ze komen natuurlijk op bepaalde brillen en merken af", zegt de eigenaar van de winkel in Zaamdam tegen NH Nieuws. Vorige week was er ook al een ramkraak bij een filiaal van hem in Amsterdam.

Volgens de eigenaar loopt de schade van een kraak al snel in de tienduizenden euro's. "De pui kost al 30.000 euro. De jongens zijn niet goed bij hun hoofd dat ze zoveel schade aanrichten voor een paar brillen."

Ook in Beuningen, Krommenie en Elst zijn recent ramkraken op opticiens gepleegd.

's Nachts in de kluis

Volgens directeur Bas de Nes van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) is er sprake van een trend. Bij de unie zijn zo'n duizend opticiens in Nederland aangesloten.

"We zien dit soort ramkraken steeds vaker", zegt De Nes tegen 1Limburg. "Het begon een jaar of vijf geleden en is helaas een trend aan het worden. We zien ook dat er steeds meer geweld wordt gebruikt, soms zelfs explosieven." De NUVO adviseert haar leden om kostbare monturen 's nachts uit de etalage te halen en in een kluis te leggen, net als juweliers dit doen met hun sieraden.

Een woordvoerder van de landelijke politie zegt dat ramkraken op opticiens een bekend fenomeen zijn en er niet per se sprake is van een trend. Wel is er een toename van het aantal kraken waarbij een explosief wordt gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl