Gut-Behrami geeft op uit protest; Vlhová en Pinturault worden bejubeld Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Alice Robinson heeft in Lenzerheide de slotrace van het wereldbekerseizoen gewonnen. De 19-jarige Nieuw-Zeelandse was in het Zwitserse skioord Mikaela Shiffrin te snel af op de reuzenslalom. Lara Gut-Behrami deed van zich spreken door al vroeg in de race te stoppen en buiten de piste naar beneden te skiën.

Bij de race van zondag stond alleen de dagzege nog op het spel, want Marta Bassino had zich al verzekerd van de eindzege in de wereldbeker op de reuzenslalom en Petra Vlhová had zaterdag al de wereldbeker algemeen in de wacht gesleept.

Rustig aan

Gut-Behrami, die dit seizoen twee keer goud won op de WK en ook de toptien binnenskiede wat betreft het aantal wereldbekeroverwinningen, kwam zondag op haar gemak naar beneden.

In de eerste run stopte de Zwitserse al na drie poortjes en skiede ze buiten het parcours naar beneden. "Lara had niet genoeg energie om alles te geven en wilde niet het risico lopen geblesseerd te raken", verklaarde de woordvoerder van het Zwitserse team na afloop.

Buiten de piste waren echter speculaties dat Gut-Behrami met haar actie wilde protesteren tegen het niet inhalen van de eerder deze week afgelaste afdaling en Super G, waardoor de Zwitserse kansloos was geworden voor de eindoverwinning in de wereldbeker algemeen. Die trofee ging met Vlhová mee naar huis.

Geen verklaring

De races werden afgelopen woensdag en donderdag geschrapt vanwege het slechte weer. Een eventuele mogelijkheid om ze vrijdag in te halen, werd echter niet benut omdat er toen al een andere, minder belangrijke, race op het programma stond. Tot onvrede van Gut-Behrami, die op de afdaling en Super G over het algemeen beter is dan haar concurrente Vlhová en nog belangrijke punten had kunnen veroveren.

Gut-Behrami veroverde eerder dit seizoen wel voor de derde keer in haar carrière de wereldbeker op de Super G.

Alice Robinson op weg naar de winst in Lenzerheide AFP

Bij de slotrace van de mannen, een slalom, viel er ook geen kristallen bokaal meer te winnen. Alexis Pinturault had de wereldbeker algemeen veroverd en Marco Schwarz was de beste van het seizoen op de slalom.

Schwarz leek in Lenzerheide het seizoen in stijl af te sluiten. De Oostenrijker was hard op weg naar de zege, maar een late fout wierp hem terug naar de zesde plek. Landgenoot Manuel Feller kreeg zodoende de bloemen.

Erehaag voor Grange

Het hoogtepunt van de wedstrijd werd verzorgd door de eerste starter in de tweede run. Tweevoudig wereldkampioen Jean-Baptiste Grange nam afscheid van de sport en ging op zijn dooie akkertje naar beneden. Bij de finish werd hij met een erehaag verwelkomd.

Jean-Baptiste Grange aan de champagne na zijn laatste race AFP

STER reclame