NOS NieuwsAangepast

RIVM: 7668 nieuwe besmettingen, hoogste sinds begin januari

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7668 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 280 meer dan gisteren. Dat cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6227 mensen positief getest werden.

Het aantal coronabesmettingen blijft daarmee doorstijgen tot recordhoogte: het is het hoogste aantal besmettingen sinds begin januari. Toch hoeft dat niet te leiden tot meer ziekenhuisopnames en doden.

Zo stijgt het aantal tests, onder andere doordat er meer kinderen worden getest. Die hebben minder last van het virus. Ook is het effect van vaccinatie zichtbaar in de verpleeghuizen; het aantal verpleeghuizen met een recente coronabesmetting blijft afnemen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er zijn ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2047 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2041), van wie 602 op de IC (gisteren: 579), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 18 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 46. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 31 doden per dag, tegen 35 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. En waar het aantal coronabesmettingen in de rest van de samenleving stijgt, is dat in de verpleeghuizen juist niet zo.

Er zijn nu 260 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 305. Op het toppunt waren dat er meer dan 850.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl