NOS NieuwsAangepast

Amsterdamse politie voert demonstranten weg uit centrum, noodbevel van kracht

 • ANP
 • Inter Visual Studio

De politie was om 20.00 uur nog steeds bezig met het verplaatsen van demonstranten van de Amsterdams Leidsekade. Daar werd vanmiddag een grote groep betogers ingesloten door de politie. De toegangswegen naar de straat zijn door agenten geblokkeerd.

Er is een noodbevel afgekondigd, laat de gemeente via Twitter weten. "De mensen zullen verplaatst worden met bussen. Mondkapjes zullen worden verstrekt." Bij navraag laat de gemeente weten dat iedereen "naar de rand van Amsterdam" wordt gebracht.

Op livebeelden van de demonstranten zelf op Facebook was te zien dat mensen dicht bij elkaar stonden. Op sociale media zeggen aanwezigen dat ze al uren vaststaan, zonder sanitaire voorzieningen in de buurt. Ze spreken van gijzeling en vrijheidsberoving. Er werd gezongen en de groep trok veel aandacht van mensen aan de andere kant van de gracht. Een enkeling sprong in het water om naar de overkant te zwemmen of werd met een bootje opgehaald.

De demonstranten waren weggestuurd van het Museumplein, waar ze protesteerden tegen de coronamaatregelen van het kabinet. De gemeente liet de betoging beëindigen omdat die niet was aangemeld. De demonstranten trokken daarna in een stoet door straten in de omgeving, maar werden na enige tijd ingesloten.

De betogers droegen spandoeken en scandeerden leuzen als 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur':

Verboden protest op Museumplein, politie grijpt in

Op het Museumplein was ook een noodbevel van kracht. Aan het eind van de ochtend verzamelden zich daar volgens de gemeente zo'n 500 mensen voor de onaangekondigde demonstratie. Ook daar werd geen mondkapje gedragen en geen afstand gehouden.

Baretten

Op beelden waren personen te zien met baretten, die in de houding stonden. Er werd gemeld dat het ging om veteranen, maar het Veteranen Platform heeft zich gedistantieerd van het protest. Tussen die groep en de demonstranten stonden mensen met witte kleding, van wie werd gezegd dat het verplegend personeel was.

De ME was aanwezig en er stonden onder meer politiepaarden klaar. De betogers werden kletsnat gespoten door twee waterkanonnen. De politie liet kort daarvoor omroepen dat iedereen was aangehouden, maar daar werd geen vervolg aan gegeven. Rond 13.30 uur kozen de achtergebleven betogers eieren voor hun geld.

De aanwezigen lieten zich niet afschrikken door de waterkanonnen:

Politie richt waterkanon op demonstranten

Het Museumplein en de omgeving waren voor dit weekend al aangewezen als veiligheidsrisicogebied omdat de politie, gemeente en het Openbaar Ministerie rekening hielden met onaangekondigde demonstraties en betogers die wapens dragen. De maatregel betekent dat de politie preventief mag fouilleren.

Afgelopen maanden liep het enkele keren uit de hand op het Museumplein bij acties tegen de coronamaatregelen en het kabinetsbeleid. Daarbij werden vele tientallen mensen gearresteerd.

Ook protesten in het buitenland

Vandaag wordt ook in steden in het buitenland gedemonstreerd tegen de coronaregels. In onder meer Malmö, Zagreb, Londen en het Duitse Kassel werd gedemonstreerd. Hier en daar kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie.

 • AFP
  Confrontaties tussen demonstranten en de politie in Kassel
 • AFP
  Betogers in de Kroatische hoofdstad Zagreb
 • Reuters
  Agenten arresteren een betoger in Londen
 • Reuters
  Arrestatie van een betoger in Hyde Park, Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl