Een stukje van het protestlint op een viaduct boven de A27
NOS Nieuws

Opnieuw protest tegen verbreding A27 in bos Amelisweerd

In misschien wel het meest besproken stukje bos van Nederland wordt vandaag opnieuw gedemonstreerd tegen de verbreding van de A27. De weg telt nu tien rijstroken en dat moeten er veertien worden. In het bos van Amelisweerd, bij Utrecht, dreigen bomen te worden gekapt als de plannen doorgaan.

Vandaag is de eerste demonstratie sinds december tegen de plannen met de A27. De actievoerders hebben in het bos een enorm protestlint opgehangen, met een totale lengte van 400 meter.

Inwoners van Utrecht hebben losse spandoeken geleverd die aan elkaar zijn genaaid:

Honderden meters aan protestlint tegen verbreding A27

In de middag is er een demonstratie op het grote veld bij landhuis Nieuw Amelisweerd. Vanwege de coronaregels heeft de gemeente het aantal actievoerders beperkt tot 200. De organisatie roept aanwezigen op om mondkapjes te dragen en voldoende afstand te houden.

Dat er vandaag wordt betoogd, heeft volgens actievoerder Els Rijke niets te maken met de verkiezingen of de formatie. "Het is omdat de lente vandaag begint", zegt ze, maar ze hoopt wel dat D66-leider Kaag "haar rug recht houdt" in de formatie. Die twitterde afgelopen week dat ze tegen de verbreding is.

Alles uit de kast

De zaak rond Amelisweerd sleept zich al jaren voort. De landelijke overheid wil rond Utrecht meer asfalt aanleggen omdat er voor de coronapandemie vaak flinke files stonden bij de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd. De gemeente en de provincie Utrecht waren aanvankelijk voorstander van het plan, maar zien er inmiddels geen heil meer in.

De VVD in de stad is nog wel voor. "Utrecht groeit en daar is ruimte voor nodig", zegt fractievoorzitter Dimitri Gilissen. "De woningnood in de stad is groot en we hebben een goede ring nodig om de woningbouw mogelijk te maken."

Een luchtfoto van de A27 bij Amelisweerd

Bij de Raad van State liggen nu bezwaren tegen het nieuwe tracébesluit dat vorig jaar werd getekend door minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Actievoerders halen alles uit de kast om het plan tegen te houden. Er zijn met enige regelmaat demonstraties, een petitie is ruim 120.000 keer ondertekend en bekende Utrechters als Carice van Houten en Fedja van Huêt protesteerden met een gedicht tegen de plannen.

Als het plan toch door dreigt te gaan, rest volgens actievoerder Els Rijke nog maar een middel. "Dan gaan we de boom in om het bos met ons lichaam te beschermen."

In 1982 liep de komst van asfalt in Amelisweerd uit op een flinke betoging die De Slag om Amelisweerd wordt genoemd. Er braken gevechten uit tussen actievoerders en de politie.

  • ANP
    ME'ers en actievoerders in 1982
  • ANP
    ME'ers halen met een hoogwerker een actievoerder naar beneden
  • ANP
    De mobiele eenheid in 1982 op het landgoed
  • ANP
    Protest in Amelisweerd in 1982

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl