In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws

70 jaar geleden arriveerden de eerste Molukkers: 'Ze werden in kampen gestopt'

Dit weekend is het 70 jaar geleden dat de eerste grote groep Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen arriveerden in de haven van Rotterdam. Niet voor een tijdelijk verblijf, zoals destijds werd aangenomen, maar voorgoed.

In totaal kwamen 12.500 inwoners van de eilandengroep de Molukken per schip naar Nederland. Na de onafhankelijkheidsstrijd werden de Molukse KNIL-militairen door de Indonesiërs als landverraders gezien omdat ze aan Nederlandse zijde hadden gevochten.

Onder de Molukkers die in maart 1951 aankwamen in Nederland, waren ook de grootouders van Nira Kakerissa uit Maastricht. Zij maakte een documentaire over de familiegeschiedenis, die vanaf dit weekend wordt uitgezonden.

Kampen

De grootouders van Kakerissa werden na aankomst in de haven naar het voormalige Joodse werkkamp Mantinge gebracht, in de buurt van Westerbork. Daar werd haar vader geboren. Een paar jaar later verhuisde het gezin naar een Molukse wijk in Maastricht.

"Na het maken van de serie is het me veel duidelijker geworden wat deze mensen meegemaakt hebben", zegt Kakerissa tegen 1Limburg. "Ze werden in voormalige concentratiekampen gestopt zoals Westerbork. Dat is mensonterend. Dat je in zo'n kamp wordt gestopt nadat je gediend hebt voor Nederland."

Nira's opa was KNIL-militair (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). "Voor de Indonesiërs waren de Molukkers verraders omdat ze onder de Nederlandse vlag dienden. Ze konden niet daar blijven. Ze hadden geen keuze en moesten naar Nederland vertrekken. Nederland zei dat ze later naar een vrij Molukken terug konden, maar dat is nooit gebeurd."

De grootouders van Nira Kakerissa

Kakerissa gaat in de driedelige serie op zoek naar het verhaal dat haar grootouders nooit hebben verteld. Een verhaal over heimwee en verbroken beloftes. "'Stil, niet over praten. Het is verleden tijd', kreeg ik altijd te horen als ik vragen stelde over vroeger", zegt de programmamaker.

Die stilte wil ze met haar documentaire verbreken. "Mijn generatie is de derde generatie, met meer westerse invloed", zegt Kakerissa. "Wij durven meer te praten en gaan op zoek naar antwoorden." Ook wil ze dat anderen meer leren over de gebeurtenissen. "In de geschiedenisboeken op school stond één zinnetje over de Molukse geschiedenis."

Wil je meer weten over de Molukse geschiedenis in Nederland? Kijk dan deze uitlegvideo van NOS op 3:

Advertentie via Ster.nl