Jongeren op het strand bij Zandvoort
NOS Nieuws

Kwart van jongeren ontevreden met lichaam, 'buik grootste probleem'

Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over het eigen lichaam. Bij jonge vrouwen ligt dat percentage hoger: van hen is 31 procent niet blij met het eigen spiegelbeeld. Dat blijkt uit onderzoek door 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.

Jongeren zijn het vaakst ontevreden over hun buik. De deelnemers vinden hun ogen en gezicht het mooist, blijkt uit het onderzoek waar 2229 mensen tussen de 16 en 34 jaar aan meededen.

Buikje

60 procent van de jonge vrouwen en 37 procent van de jonge mannen hebben zeker wekelijks negatieve gedachten over hoe hun lichaam eruitziet. Zij denken dan aan hun gewicht, de vorm van hun lijf of een bepaald lichaamsdeel.

"Dan denk ik: mijn haar ziet er niet uit, wat een acné, je kan m'n buikje zien en spieren heb ik al helemaal weinig", zei een deelnemer tegen de onderzoekers.

Daar komt bij dat jongeren hun lichaam vergelijken met dat van anderen. 64 procent van de jonge vrouwen doet dat, tegen 38 procent van de jonge mannen.

Schoonheidsideaal

Het onzekere gevoel komt door hun eigen gedachten, stelden de meeste deelnemers. Maar die gedachten komen dan weer voort uit het idee dat jonge mensen "aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen en dat het ene lijf als mooier of beter wordt gezien dan het andere", concluderen de onderzoekers.

"Er is door de maatschappij een beeld opgelegd over hoe je eruit moet zien, wat op sociale media nog eens wordt versterkt. Daar word ik soms onzeker van", schreef een deelnemer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl