Antony en David Neres

Jarig Ajax trakteert zichzelf op plek bij laatste acht in Europa League

Ajax heeft zijn 121ste verjaardag glans gegeven door zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de Europa League. In Bern werd Young Boys op kunstgras met 2-0 aan de kant gezet. Vorige week in Amsterdam werd het 3-0.

Vrijdag is de loting voor de kwartfinales. Mogelijke tegenstander van Ajax bij de laatste acht is Arsenal, Dinamo Zagreb, Granada, AS Roma, Villarreal, Slavia Praag of Manchester United.

Ten Hag na zakelijke Europese zege: 'We zijn hongerig en willen meer'

Trainer Erik ten Hag wilde zich vooraf niet rijk rekenen, maar ook hij wist dat de kans op uitschakeling minimaal zou zijn. Meevaller was het meespelen van Daley Blind, die na blessureleed zijn rentree maakte.

Speldenprikjes

Young Boys, in de voorgaande ronde nog verantwoordelijk voor de eliminatie van Bayer Leverkusen, hoopte op een snelle voorsprong.

Die kwam er na een kwartier bijna, maar de inzet van Jean-Pierre Nsame kwam op het lichaam van Lisandro Martínez, waardoor doelman Maarten Stekelenburg niet in actie hoefde te komen. Enkele minuten later blokte Edson Álvarez een schot van ex-Ajacied Miralem Sulejmani.

Ajax kwam ongeschonden door de openingsfase en trok vervolgens het initiatief naar zich toe. De treffer van David Neres, op aangeven van Dusan Tadic, was daarvan het bewijs. Young Boys verspeelde de bal uit een ingooi, waarna de Amsterdammers vliegensvlug omschakelden en toesloegen.

David Neres

Dat Neres scoorde, moest Ten Hag helemaal geruststellen. Ajax verloor namelijk nog nooit in de 36 wedstrijden waarin de Braziliaan het net wist te vinden. In het vervolg van de eerste helft lieten Tadic en Nicolás Tagliafico mogelijkheden liggen op een tweede Amsterdamse treffer.

Het begin van de tweede helft kenmerkte zich door een gemiste reuzenkans voor Davy Klaassen en een gemakkelijk gegeven penalty voor Ajax na hands van Mohamed Camara. Voor rust ging de bal niet op de stip voor de Zwitsers na een soortgelijke situatie met Álvarez. Niettemin pakte Tadic het presentje dankbaar uit door de strafschop te benutten.

Dusan Tadic heeft net de penalty benut

De tegentreffer van Nsame, een kopbal bij de tweede paal, volgde snel, maar de VAR constateerde buitenspel van Meschack Elia, die deelnam aan de aanval. Pech voor Young Boys, dat in het vervolg geen potten meer kon breken.

Ten Hag wisselde vervolgens Blind en Neres, die op scherp stonden en dus geen geel mochten krijgen. In de slotfase gebeurde er vrij weinig meer voor beide doelen, behoudens enkele kansjes voor invaller Oussama Idrissi.