In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Cel- en werkstraffen voor zware mishandeling Duitse toeristen Egmond aan Zee

Twee mannen van 22 en 24 jaar uit Alkmaar en Egmond aan Zee zijn veroordeeld tot 21 maanden cel wegens het plegen van zwaar geweld tegen drie Duitse toeristen. Een derde 22-jarige verdachte krijgt een werkstraf van 240 uur, omdat hij volgens de rechtbank een kleiner aandeel in het geheel heeft gehad.

De drie mannen vielen de slachtoffers in mei 2017 in Egmond aan Zee uit het niets van achteren aan. De toeristen, die op weg waren naar hun hotel, werden tegen de grond geslagen en vervolgens "op een vreselijke manier geschopt en geslagen", aldus de rechtbank. De drie mannen lieten de slachtoffers achter en sloegen op de vlucht.

Door het geweld liepen de toeristen ernstig hoofd- en hersenletsel op. Een van de slachtoffers liep een slagaderlijke bloeding in de hersenen op, naast een schedelbreuk en een gebroken kaak en jukbeen. Een ander brak een nekwervel en kreeg eveneens een schedelbreuk en kneuzingen en bloedingen in de hersenen. De slachtoffers hebben nog steeds lichamelijke en psychische klachten, zo stelde de rechtbank vast.

'Explosie van geweld'

"Het is volstrekt duidelijk dat dit een explosie van ongecontroleerd en uitzinnig geweld moet zijn geweest", aldus de rechtbank. "De aanval is zonder enige aanleiding gepleegd en de slachtoffers hebben geen enkele kans gehad om zichzelf tegen het zeer hevige geweld te verdedigen." De rechter rekent het de mannen ook aan dat zij zich niet bij de politie hebben gemeld. Zij zijn volgens het OM dankzij anonieme tips opgepakt.

De rechter legde aanzienlijk hogere straffen op dan geëist door het Openbaar Ministerie, dat op acht en tien maanden uitkwam. "Het letsel is zo ernstig en de slachtoffers hebben blijvende schade opgelopen", laat de persrechter aan NH Nieuws weten. "Om die reden zijn de straffen fors hoger dan de eis van de officier van justitie." De werkstraf is conform de eis van het OM.

Bij het bepalen van de straf woog de rechtbank ook mee dat het strafrechtelijk onderzoek lang heeft geduurd en pas na jaren tot een rechtszaak heeft geleid. Die vertraging nam het OM ook mee in het bepalen van de strafeisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl