ANP

Door verschillende problemen duurde het tellen van de stemmen een stuk langer dan in andere gemeenten, maar inmiddels is ook de uitslag in Rotterdam bekend: D66 is met 16,7 procent van de stemmen de grote winnaar. De VVD is de tweede partij met 15,5 procent.

Rotterdam kampte met wat tegenslagen rondom het tellen van de stemmen. Terwijl in het merendeel van de gemeenten de uitslagen op partijniveau al bekend waren, werd in Rotterdam nog druk geteld.

Volgens Yvonne van Ham, verantwoordelijk voor het operationele proces, lag dat aan meerdere dingen. "Zo viel er een aantal tellers uit doordat ze corona-klachten bleken te hebben, dus we hadden minder mensen dan gepland. Er zijn dus extra tellers bijgezocht", zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Daarnaast moesten veel stembussen na 21.00 uur eerst naar Ahoy worden gereden. "We hebben 66 stembureaus die te klein waren om op locatie te tellen. Die zijn uit heel Rotterdam naar Ahoy gekomen, dus dan begin je eigenlijk al met vertraging", aldus Van Ham.

Vermoeidheid

Ook zijn de stembiljetten door het recordaantal partijen dit jaar groter dan voorgaande jaren. Het uitvouwen en controleren van de stem neemt daardoor meer tijd in beslag.

Rond 03.00 uur sloeg vannacht de vermoeidheid toe bij de tellers. Zo'n 62 procent van de stemmen was toen geteld. Van Ham: "Dan denk je: is het nog verstandig om door te gaan met tellen?"

De gemeente koos ervoor om te stoppen en een paar uur later verder te gaan. De voorlopige tussenstand werd niet bekendgemaakt omdat het beeld volgens de gemeente nog niet betrouwbaar genoeg was.

In de ochtend werd volgens Van Ham "met verse telteams" verder gegaan met tellen. Daarna moesten de stemmen nog geteld worden op kandidaatsniveau.

STER reclame