De Australische hockeyploeg na de finale van de Pro League in 2019
NOS Sport

Rapport onthult 'pestcultuur' bij Australische hockeysters, bondscoach weg

Vier maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokio is het flink onrustig rond het nationale vrouwenhockeyteam van Australië. Uit een onafhankelijk onderzoek, waarvan de resultaten donderdag werden gepubliceerd, blijkt dat er bij de ploeg een "disfunctionele cultuur" heerst.

"De uitkomsten van het onderzoek zijn verontrustend. De huidige situatie is niet bevorderlijk voor het welzijn van de speelsters of het sportieve succes van het team", zegt de Australische hockeybond (HA) in een reactie.

De bond besloot eind vorig jaar een onafhankelijke partij in te schakelen vanwege verhalen van voormalige en huidige speelsters over een verziekte gedragscultuur in het trainingsprogramma richting de Spelen van komende zomer. Er zou sprake zijn van pestgedrag, bodyshaming en homofobie.

In het rapport worden diverse aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van de situatie bij de Australische hockeyploeg. De onderzoekers pleiten, naast een verandering in leiderschap, onder meer voor extra aandacht voor het geestelijk welzijn van de speelsters, de vorming van een spelersraad en de aanstelling van een teampsycholoog.

Bondscoach trekt conclusies

Een dag voordat de bevindingen openbaar werden, stapte Paul Gaudoin, de bondscoach van de Australische hockeysters, al op. "In het licht van de publicatie van de bevindingen en aanbevelingen van de beoordeling die is uitgevoerd, heeft Paul besloten zijn functie neer te leggen", liet de hockeybond daarover weten.

Na een belastend rapport stapt de bondscoach van de Australische hockeyvrouwen op

Bondscoach Gaudoin lag al langer onder vuur. Eind vorig jaar ontstond controverse over het uitsluiten van voormalig aanvoerster Georgina Morgan en keepster Rachael Lynch (die een jaar eerder door de internationale hockeybond nog was uitgeroepen tot keepster van het jaar).

Ook toen hoorde de Australische bond al geluiden van speelsters over een 'giftige pestcultuur' binnen de trainingsgroep. Daarop werd besloten om een onderzoek in te stellen naar Gaudoin.

Tweede plek

De oud-international stond sinds 2016 aan het roer bij de Australische vrouwen. Onder Gaudoins leiding klom het land eind 2019 naar de tweede plek op de wereldranglijst. Momenteel staat de ploeg vierde op die ranking, na Nederland, Argentinië en Duitsland.

Assistent-coach Katie Allen fungeert voorlopig als interim-bondscoach totdat de bond een opvolger heeft gevonden. "Ik betreur dat ik het olympisch traject naar Tokio niet kan afmaken, maar ik ben er trots op dat ik de vrouwenploeg naar de tweede plek van de wereld heb kunnen brengen", aldus Gaudoin.

Nederland en concurrent voor olympisch goud Australië troffen elkaar in juni 2019 in de finale van de Pro League. Oranje won na shoot-outs.

Nederlandse hockeysters winnen Pro League ten koste van Australië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl